Reklama

Reklama

Dlaczego dziecko ciągle choruje?

Twoje dziecko często choruje? Przyczyna może tkwić w braku witamin. Lato jest najlepszą porą roku, by zbudować odporność malucha.

Na wzmocnienie odporności zalecane są szczególnie witaminy C, A, B, a także żelazo, magnez, wapń, kwasy omega-3. Lista produktów gdzie możemy je znaleźć jest naprawdę długa. Jagody, truskawki, zielony groszek, szpinak, fasolka, bób - wszystkie te warzywa i owoce znajdziemy na pobliskim straganie.

Niejadek? Niekoniecznie

Reklama

Brak apetytu u dziecka jest jednym z objawów awitaminozy. Powstaje błędne koło, bo im maluch mniej je, tym mniej witamin przyswaja - a mała ich ilość powoduje, że nie chce mu się jeść. Najważniejsze, by nie zmuszać dziecka do spożywania posiłków, ale zachęcać. Przedszkolakowi możemy zaproponować codziennie nowy owoc, a wybór jest tak duży, że z pewnością odkryje smak, który lubi. Słodkie maliny, delikatne poziomki obfitujące w potas, czy kwaskowate porzeczki zachęcają kolorem, by po nie sięgnąć. Odpowiedzialny za czerwoną barwę składnik jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem, który pozwala zwalczać wolne rodniki w organizmie ludzkim. Ponadto hamuje starzenie się komórek i przeciwdziała chorobom układu krwionośnego.

Rodzice powinni pamiętać, że nie ilość zjadanego pokarmu ma wpływ na zdrowie potomka, a przede wszystkim jego jakość i różnorodność. Problem pojawia się, gdy maluch z powodu alergii musi przebywać na diecie. Dzieci ze skazą białkową zazwyczaj borykają się z niedoborami witaminy A, żelaza i wapnia. Ich dietę bezwzględnie należy konsultować z pediatrą, lub specjalistą zajmującym się odżywianiem.

Po czym rozpoznać anemię?

Nietypowa bladość skóry i skłonność do szybkiego męczenia, to pierwsze objawy anemii. Jednak można ją stwierdzić tylko na podstawie badań krwi. Niekiedy widać też charakterystyczny biały nalot na języku, przypominający pleśniawki. Jednak w przypadku pleśniawek maluch jest płaczliwy i niechętnie je, z kolei przy anemii mały pacjent często jest senny i apatyczny.

Jakie dzieci są narażone na rozwój anemii? Przede wszystkim wcześniaki i noworodki z małą masą urodzeniową. Anemia często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Ten pierwiastek wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Do diety zatem trzeba wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak mięso, ryby i jajka. W nich bowiem występuje żelazo w formie hemowej, łatwo przyswajalnej przez organizm.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie diecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje