Reklama

Dlaczego dziecko ciągle choruje?

Twoje dziecko często choruje? Przyczyna może tkwić w braku witamin. Lato jest najlepszą porą roku, by zbudować odporność malucha.

Na wzmocnienie odporności zalecane są szczególnie witaminy C, A, B, a także żelazo, magnez, wapń, kwasy omega-3. Lista produktów gdzie możemy je znaleźć jest naprawdę długa. Jagody, truskawki, zielony groszek, szpinak, fasolka, bób - wszystkie te warzywa i owoce znajdziemy na pobliskim straganie.

Niejadek? Niekoniecznie

Brak apetytu u dziecka jest jednym z objawów awitaminozy. Powstaje błędne koło, bo im maluch mniej je, tym mniej witamin przyswaja - a mała ich ilość powoduje, że nie chce mu się jeść. Najważniejsze, by nie zmuszać dziecka do spożywania posiłków, ale zachęcać. Przedszkolakowi możemy zaproponować codziennie nowy owoc, a wybór jest tak duży, że z pewnością odkryje smak, który lubi. Słodkie maliny, delikatne poziomki obfitujące w potas, czy kwaskowate porzeczki zachęcają kolorem, by po nie sięgnąć. Odpowiedzialny za czerwoną barwę składnik jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem, który pozwala zwalczać wolne rodniki w organizmie ludzkim. Ponadto hamuje starzenie się komórek i przeciwdziała chorobom układu krwionośnego.

Reklama

Rodzice powinni pamiętać, że nie ilość zjadanego pokarmu ma wpływ na zdrowie potomka, a przede wszystkim jego jakość i różnorodność. Problem pojawia się, gdy maluch z powodu alergii musi przebywać na diecie. Dzieci ze skazą białkową zazwyczaj borykają się z niedoborami witaminy A, żelaza i wapnia. Ich dietę bezwzględnie należy konsultować z pediatrą, lub specjalistą zajmującym się odżywianiem.

Po czym rozpoznać anemię?

Nietypowa bladość skóry i skłonność do szybkiego męczenia, to pierwsze objawy anemii. Jednak można ją stwierdzić tylko na podstawie badań krwi. Niekiedy widać też charakterystyczny biały nalot na języku, przypominający pleśniawki. Jednak w przypadku pleśniawek maluch jest płaczliwy i niechętnie je, z kolei przy anemii mały pacjent często jest senny i apatyczny.

Jakie dzieci są narażone na rozwój anemii? Przede wszystkim wcześniaki i noworodki z małą masą urodzeniową. Anemia często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Ten pierwiastek wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Do diety zatem trzeba wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak mięso, ryby i jajka. W nich bowiem występuje żelazo w formie hemowej, łatwo przyswajalnej przez organizm.

Po antybiotykach

Pamiętajmy, żeby dziecku, które leczone było antybiotykiem, podać probiotyki, czyli preparaty zawierające tzw. zdrowe bakterie. Odbudowują one zniszczoną florę bakteryjną układu pokarmowego. Oprócz tych, które kupić można w aptece, mamy probiotyki domowe, zawarte w kiszonej kapuście, a także w kiszonych ogórkach. Możesz podać dziecku zdrową surówkę z kiszonej kapusty. By miała ciekawszy smak, dodaj startą marchew, jabłko i odrobinę oleju rzepakowego. Ważne, by pamiętać, że odporność organizmu spada też w momentach zwiększonego stresu. Gdy dziecko choruje, zastanówmy się, gdzie leży tego przyczyna, bo może okazać się, że sami ją generujemy niewłaściwym postępowaniem.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy