Dlaczego lubimy słodki smak?
Któż nie lubi słodkiego smaku? Jest on tak lubiany, gdyż towarzyszy nam jeszcze przed urodzeniem. "Wody płodowe mają słodki smak" - mówi PAP Life Agnieszka Piskała. Dietetyk tłumaczy, że dlatego też smak słodki uspokaja nawet dorosłych.
Agnieszka Piskała, dietetyk będąca autorką raportu "Uczymy jak słodzić", przekonuje, że tak bardzo lubimy smak słodki, dlatego że tak naprawdę towarzyszy on nam od samego początku. "Wody płodowe są naturalnie słodkie, mają delikatny smak łososia" - mówi ekspertka i zaprzecza, że wpływ na to, że dziecko lubi słodkie ma fakt, że kobieta w ciąży jadła słodycze.
Kolejnym, tuż po przyjściu na świat, zderzeniem ze słodkim smakiem jest mleko matki - również słodkie. Jak zauważa dietetyk, nawet to modyfikowane też jest słodkie. "Dlatego potem, jak do diety dziecka wprowadza się nowe produkty to dzieci wolą np. słodką, gotowaną marchewkę niż jabłuszko czy inny kwaśny owoc" - tłumaczy Piskała.
Smak słodki towarzyszy nam od pierwszych chwil życia, a dopiero później poznajemy inne. "Nie rozumiem, kiedy rodzice bardzo nastawieni są na zdrowe odżywianie dzieci i mówią, że ich pociecha nie pozna smaku słodkiego, że nie będą dawać dziecku żadnych słodyczy. To jest błędna interpretacją, bo wszyscy znamy smak słodki. On daje nam poczucie bezpieczeństwa, poczucie ukojenia, dlatego nawet kiedy jesteśmy dorośli często sięgamy właśnie po słodycze, bo one pomagają nam się rozluźnić, uwolnić od stresu, od zdenerwowania" - kwituje. (PAP Life)
autorka: Paulina Persa