Dlaczego niektórzy mogą jeść więcej i nie utyć?
Na świecie żyją ludzie, którzy mogą zjeść hamburgera z frytkami, popić to colą, a następnie zagryźć deserem i nigdy nie przybrać ani grama na wadze. Inni z kolei muszą jeść sałatę, pić wodę i unikać słodyczy, aby nie przytyć. Dlaczego tak się dzieje?
Nowe badanie American Council on Exercise pokazuje, że za zjawisko to może odpowiadać Non-exercise Activity Thermogenesis, czyli termogeneza niezwiązana z ćwiczeniami fizycznymi.
Tłumacząc to w prosty sposób, oznacza to, że kiedy jedni siedzą i odpowiadają przy swoim biurku na telefony, to ci inni chodzą w tę i we w tę, spalając kalorie.
NEAT odpowiada za każdy typ fizycznej aktywności poza ćwiczeniami fizycznymi, taki jak stanie przy kuchence i gotowanie obiadu, wchodzenie po schodach czy też zwykły spacer.
American Council on Exercise sugeruje, że jeżeli postaramy się być aktywnymi fizycznie w ten sposób przez cały dzień, możemy podkręcić swój metabolizm nawet o 50%, co oznacza, że w ten sposób spalimy dodatkowe 50% swoich codziennych kalorii, co doprowadzi do utraty wagi.
Duża ilość tkanki mięśniowej może także prowadzić do przyśpieszenia metabolizmu. W miarę tego, jak rozwijamy masę mięśniową, spalamy więcej kalorii w ciągu dnia, ponieważ mięśnie potrzebują więcej kalorii niż tłuszcz, aby się utrzymać.
Aktywność fizyczna niezwiązana z ćwiczeniami nie oznacza drastycznych zmian w życiu, czy też całkowitej modyfikacji rozkładu zajęć w ciągu dnia.
Po prostu trzeba dokonać niewielkich korekt codziennych zajęć, aby stworzyć sobie okazje do ruszania się. Na przykład uderzaj nogą w podłogę, kiedy siedzisz przed komputerem i piszesz albo stawaj naprzemiennie na palcach i piętach, kiedy stoisz w kolejce.
Możesz też zacząć korzystać ze schodów, a nie z windy, a także wstawać z krzesła, kiedy rozmawiasz przez telefon. Bardziej zmotywowani mogą codziennie biegać lub jeździć na rolkach.
Zalecenia te dotyczą zresztą każdego, niezależnie od tego, czy jesteś osobą szczupłą i jedzącą bez ograniczeń czy też osobą, która ogranicza restrykcyjnie każdy posiłek.
Źródło: biomedical.pl