Dlaczego po 50-tce warto jeść produkty bogate w krzem
Wszyscy wiemy, że krzem odpowiada za wygląd skóry i paznokci, ale nie wszyscy słyszeli, że wpływa także na odporność organizmu, wspomaga pracę nerek i leczenie osteoporozy oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Gdy w organizmie brakuje krzemu, wypadają nam nadmiernie włosy, paznokcie stają się łamliwe i jesteśmy bardziej podatni na infekcje górnych dróg oddechowych.
Z wiekiem ilość krzemu w organizmie zmniejsza się, a u seniorów słabnie też jego wchłanianie.
Niedobór krzemu prowadzi także do upośledzenia wchłaniania wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i siarki.
Zbyt duża ilość wapnia w diecie (np. nabiału), a za mała ilość krzemu przyczyniają się do chorób stawów.
Uzupełnimy krzem, jedząc czosnek, szczypiorek, soczewicę, szparagi, cebulę, korzeń pietruszki, kaszę jaglaną, buraki i pijąc wody zdrojowe.
Wchłanianie krzemu ograniczają błonnik (gruszki, siemię lniane, awokado, migdały), magnez (pestki dyni, natka, kakao) i fluorki (ryby, herbata, sery białe i żółte).
Dodatkowo ograniczmy jedzenie produktów z białej mąki i białego cukru, bo także wpływają na zmniejszenie ilości krzemu w organizmie.
Krzem ogranicza wchłanianie metali ciężkich jak glin, rtęć, ołów i kadm. To jest także ważne w okresie grzewczym, gdy pojawia się smog.
***Zobacz także***