Reklama

Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie potasu?

Ból w dolnej części kręgosłupa jest jednym na najczęściej występujących schorzeń znanych ludzkości obecnie. Może to być związane z wytrzymałością i stanem zdrowia narządów wewnętrznych. Problemy z nerkami są przyczyną bólu w dolnej części pleców i nie należy go lekceważyć, ponieważ może mieć to bardzo poważne skutki. Niewłaściwa praca nerek może powodować, że pewne substancje i związki nie będą odprowadzane z organizmu, co na dłuższą metę może mieć fatalne skutki. Jeśli więc zjadasz za dużo produktów, które zawierają potas, może on być poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia, a nawet życia. Dlaczego więc należy obniżyć ilość potasu w organizmie, gdy pojawiają się kłopoty z nerkami?

Dlaczego potas jest tak niebezpieczny?

Kiedy nerki są chore lub nie działają prawidłowo, stają się mniej wydajne. Oznacza to, że nie są w stanie filtrować wszystkich zanieczyszczeń. Tym samym nerki, nie mogą usunąć z krwi nadmiaru potasu. Zbyt wysoki poziom potasu w organizmie może być niebezpieczny dla naszego zdrowia, a nawet życia. Nadmiar potasu często powoduje objawy takie jak: nudności, osłabienie mięśni, skurcze, dezorientacje, zaburzenia koordynacji ruchowej, a nawet niewydolność serca. Trzeba być bardzo ostrożnym, jeśli chodzi o problemy z nerkami i kontrolować ilość potasu spożywanego każdego dnia.

Reklama

Produkty bogate w potas:

-Awokado

-Dynia

-Słodkie ziemniaki

-Biała fasola

-Banany

-Szpinak

-Morele

-Brukselka

-Małże

-Soczewica

-Ziemniaki

Produkty o niskiej zawartości potasu:

- Jabłka

-Jagody

-Chleb pełnoziarnisty

-Masło

-Płatki zbożowe

-Oliwki

-Makaron

-Hummus

-Ser

Jeśli masz problem z nerkami lub odczuwasz dziwny ból w dolnej części pleców, skonsultuj się z lekarzem, który określi jak duży jest problem. Stężenie potasu we krwi można określić po wykonaniu serii badań, które przepisze lekarz. Należy jednak unikać produktów i żywności bogatej w potas, a starać się wprowadzić do diety żywność ubogą w ten minerał. Jednak zjadanie pokarmów ubogich w potas jest zalecane, nadal nie daje gwarancji, że pozbędziemy się problemu. W trakcie leczenia nerek należy całkowicie ograniczyć produkty zawierające potas.

Jednak potas jest nadal ważnym elementem diety i składnikiem odżywczym organizmu, ale najlepiej jest dostarczać go w umiarkowanym stopniu, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami czynności nerek. Zadbaj o swoje ciało i badaj się regularnie, stosuj się do zaleceń lekarza, a gdy problem z nerkami się uspokoi możesz porozmawiać z lekarzem o możliwości przywrócenia potasu do Twojej diety. Do tego czasu należy skupić się na dostarczaniu do organizmu wszystkich innych niezbędnych składników.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nerki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy