Reklama

Dlaczego warto jeść agrest w lecie?

Agrest to owoc, który powinien kojarzyć nam się wyłącznie z latem, ponieważ właśnie wtedy zazwyczaj go zbieramy i jemy. Jego lekko kwaskowaty smak doskonale orzeźwia nasz organizm w upalne dni. Jest nie tylko pyszny, ale i superzdrowy. Wielu dietetyków kwalifikuje go do grupy najzdrowszych owoców. Trudno się dziwić, gdy spojrzy się na jego właściwości prozdrowotne. Ponadto, agrest ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Przyjrzymy się temu niepozornemu owocowi.

Co warto wiedzieć o agreście?

Agrest to krzew, który rośnie głównie w rejonach Europy Środkowej, Kaukazu oraz Afryki i Ameryki Północnej. Mieszkańcy tych obszarów od lat korzystają z dobrodziejstw agrestu. Krzew ten należy do rodziny agrestowatych, czyli tej samej, co porzeczki. Agrest wydaje pyszne owoce, z których w Polsce często przygotowuje się różnorodne przetwory. Można śmiało rzec, że to owoc bardzo pożyteczny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a ponadto, jest bardzo zdrowy.

Skład odżywczy agrestu

Właściwości prozdrowotne agrest zawdzięcza swojemu składowi odżywczemu, w którym znajdziemy:

Reklama

* witaminy: A, B6, C, E;

* minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;

* sporo błonnika (w 100 gramach ponad cztery gramy);

* zdrowe dla organizmu tłuszcze;

* kwas foliowy.

Agrest a nasze zdrowie

Ma doskonały wpływ na trawienie

Wysoka zawartość błonnika w agreście sprawia, że ma on doskonały wpływ na nasz układ trawienny. Kilka owoców agrestu zadziała lepiej niż tabletka na problemy trawienne. Ponadto, agrest przyspiesza spalanie tłuszczu i usprawnia metabolizm. Bez obaw można jeść go na diecie odchudzającej. Agrest warto podawać również małym niejadkom, ponieważ wzmaga i poprawia apetyt.

Zbija cholesterol

Owoce agrestu mogą pomóc również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Składniki w nich zawarte chronią układ krwionośny oraz nasze serce przed poważnymi chorobami. Ponadto, agrest jedzony w dużych ilościach może przyczynić się do poprawy krążenia krwi. Świetnie sprawdzi się również jako naturalny lek na nadciśnienie pod warunkiem, że jemy go systematycznie.

Działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn

Agrest to również owoc, który świetnie oczyszcza organizm. To dlatego, że wykazuje działanie moczopędne. Gdy nasz organizm jest oczyszczony, działa znacznie sprawniej. Z kolei my rzadziej chorujemy i mamy więcej energii.

Koi nerwy

Agrest to również owoc, który pozytywnie na układ nerwowy. To dlatego, że zawiera sporo witamin z grupy B, a także magnezu. To kolejny ważny powód, dla którego warto włączyć magnez na stałe do diety.

Dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie

Agrest to bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B. To składniki odżywcze doskonale wpływające na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina A sprawia, że skóra jest gładka i jędrna. Z kolei witaminy z grupy B wzmacniają włosy oraz paznokcie. W okresie letnim, gdy agrestu jest pod dostatkiem, polecamy regularnie wykonywać maseczki na twarz ze świeżych owoców. Wystarczy rozgnieść kilka lub zmiksować i połączyć z łyżeczką miodu. Otrzymamy antybakteryjną i wygładzającą maseczkę na twarz. Kosmetyk aplikujemy na skórę na około 15 minut, a na koniec spłukujemy ciepłą wodą.

W jakiej postaci jeść agrest, by odczuć jego pozytywny wpływ na zdrowie?

Oczywiście agrest najzdrowszy jest w postaci surowej, gdy zerwiemy go prosto z krzaczka i dokładnie umyjemy pod bieżącą wodą. Warto dodawać go również do zdrowych oczyszczających koktajli, a także deserów. Z agrestu bardzo pyszny i zdrowy jest również kompot. Jego kwaskowaty smak idealnie orzeźwi organizm w upalne dni.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy