Dlaczego warto jeść kapuśniak?
Kapuśniak to popularne danie w kuchni polskiej, którego głównym składnikiem jest kapusta. Ma ona cenne dla zdrowia człowieka witaminy i minerały. Warzywo to oczyszcza organizm z toksyn i doskonale wzmacnia odporność. Dlaczego jeszcze warto jeść kapuśniak? Poniżej wyjaśniamy.
Kapuśniak, znany też pod nazwą zupy kapuścianej, to bardzo zdrowa i pożywna potrawa. Przygotowuje się ją z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz warzyw, a także mięsa: żeberek lub wędzonego boczku. Jest to tradycyjne danie polskie i w zależności od regionu, sposób jego przygotowania może się nieco różnić.
Danie to głównie opiera się na kapuście, która zawiera wiele cennych witamin, m.in. z grupy B. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz proces wytwarzania czerwonych krwinek. Kolejną witaminą, którą znaleźć można w kapuśniaku, jest witamina C: wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran. Warto też zaznaczyć obecność żelaza w tym daniu, ponieważ to jeden z ważniejszych minerałów: odpowiada za wytwarzanie hemoglobiny i poprawia koncentrację.
Mięso zawarte w kapuśniaku ma dużo witamin z grupy B: wpływają one na metabolizm oraz wspierają pracę mózgu. Należy też podkreślić dobroczynny wpływ innych warzyw, które dodaje się do kapuśniaku: marchwi i cebuli. W swoim składzie mają witaminę A, która wzmacnia wzrok i poprawia kondycję skóry, włosów, a także paznokci.
Spożywanie kapusty zaleca się głównie osobom walczącym z nadwagą. W składzie kapusty znajduje się błonnik, który odpowiada za potrzymanie uczucia sytości po jedzeniu oraz reguluje pracę jelit. Dieta kapuściana jest też wskazaniem dla osób zmagających się z chorobami serca i układu krążenia. To również zasługa błonnika: zmniejsza on poziom złego cholesterolu we krwi.
Danie to można podawać na wiele sposobów. Dużo osób miesza kapustę kiszoną z białą czy czerwoną, co sprawia, że potrawa smakuje jeszcze lepiej. Do kapuśniaku możesz dodać grzyby oraz ziemniaki, co dodatkowo podkreśli jego smak i zapach. Rzadszą, aczkolwiek również spotykaną wersją, jest kapuśniak z pomidorami lub odrobiną powideł śliwkowych.
Woda brzozowa do picia: Właściwości i zastosowanie
Sałatka z awokado, pomidorem i ogórkiem: Prosty i szybki przepis