Dlaczego warto jeść kapuśniak?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Kapuśniak to popularne danie w kuchni polskiej, którego głównym składnikiem jest kapusta. Ma ona cenne dla zdrowia człowieka witaminy i minerały. Warzywo to oczyszcza organizm z toksyn i doskonale wzmacnia odporność. Dlaczego jeszcze warto jeść kapuśniak? Poniżej wyjaśniamy.

Kapuśniak to zdrowe danie, idealne dla osób, które chcą zrzuić kilka kilogramów
Kapuśniak to zdrowe danie, idealne dla osób, które chcą zrzuić kilka kilogramów123RF/PICSEL

Co to jest kapuśniak?

Kapuśniak, znany też pod nazwą zupy kapuścianej, to bardzo zdrowa i pożywna potrawa. Przygotowuje się ją z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz warzyw, a także mięsa: żeberek lub wędzonego boczku. Jest to tradycyjne danie polskie i w zależności od regionu, sposób jego przygotowania może się nieco różnić.

Dlaczego kapuśniak jest zdrowy?

Kapuśniak zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów, m.in. witaminę A oraz błonnik
Kapuśniak zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów, m.in. witaminę A oraz błonnik123RF/PICSEL

Danie to głównie opiera się na kapuście, która zawiera wiele cennych witamin, m.in. z grupy B. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz proces wytwarzania czerwonych krwinek. Kolejną witaminą, którą znaleźć można w kapuśniaku, jest witamina C: wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran. Warto też zaznaczyć obecność żelaza w tym daniu, ponieważ to jeden z ważniejszych minerałów: odpowiada za wytwarzanie hemoglobiny i poprawia koncentrację.

Mięso zawarte w kapuśniaku ma dużo witamin z grupy B: wpływają one na metabolizm oraz wspierają pracę mózgu. Należy też podkreślić dobroczynny wpływ innych warzyw, które dodaje się do kapuśniaku: marchwi i cebuli. W swoim składzie mają witaminę A, która wzmacnia wzrok i poprawia kondycję skóry, włosów, a także paznokci.

Dla kogo dieta kapuściana?

Spożywanie kapusty zaleca się głównie osobom walczącym z nadwagą. W składzie kapusty znajduje się błonnik, który odpowiada za potrzymanie uczucia sytości po jedzeniu oraz reguluje pracę jelit. Dieta kapuściana jest też wskazaniem dla osób zmagających się z chorobami serca i układu krążenia. To również zasługa błonnika: zmniejsza on poziom złego cholesterolu we krwi.

Jak podawać kapuśniak?

Danie to można podawać na wiele sposobów. Dużo osób miesza kapustę kiszoną z białą czy czerwoną, co sprawia, że potrawa smakuje jeszcze lepiej. Do kapuśniaku możesz dodać grzyby oraz ziemniaki, co dodatkowo podkreśli jego smak i zapach. Rzadszą, aczkolwiek również spotykaną wersją, jest kapuśniak z pomidorami lub odrobiną powideł śliwkowych.

Doskonała zupa krem z zielonych warzywInteria Kulinaria
Przejdź na