Reklama

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją łatwiej niż świeżą.

1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane w aptece suplementy. Pod warunkiem, że jemy ją surową!

2. Pobudza soki trawienne i apetyt. Wytworzony podczas fermentacji kwas mlekowy ma zbawienne działanie na układ pokarmowy. Sok z kapusty stymuluje pracę wątroby, śledziony oraz pęcherzyka żółciowego, wzmaga perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia.

3. Odbudowuje mikroflorę jelitową po leczeniu antybiotykami. Zakwaszając miejscowo organizm, kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia.

Reklama

4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta oczyszcza organizm z wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów i zmian miażdżycowych. Dodatkowo podczas kiszenia powstają związki zapobiegające nowotworom sutka, jajników, macicy i prostaty.

5. Reguluje nadczynność tarczycy. Ze względu na obecność tzw. substancji wolotwórczych, które hamują syntezę hormonów tarczycy, po kapustę kiszoną powinny sięgać osoby z nadczynnością tego gruczołu. Unikać jej muszą jednak chorzy na niedoczynność.

6. Poprawia kondycję włosów i paznokci. To zasługa związków siarki oraz witaminy E. Z kolei karotenoidy i polifenole dbają, by skóra dłużej wyglądała zdrowo i młodo.

Kresowy kapuśniak

Składniki

  • 30 dag wędzonki
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3 dag suszonych grzybów
  • ziarna pieprzu, sól
  • gęsta kwaśna śmietana
  • kilka kromek chleba

Wędzonkę pokrój na kawałki, zalej 1,5 l wody. Włoszczyznę oczyść, pozostaw w całości. Dodaj do wędzonki razem z kilkoma ziarnami pieprzu. Gotuj 40 minut.

Z kapusty odciśnij sok, wlej do wywaru. Cebulę obierz, poszatkuj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z grzybami i posiekaną kapustą. Gotuj kolejne 40 minut. Dopraw pieprzem i, ewentualnie, solą. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną i chlebem.

Knysze drożdżowe

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • cukier
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 50 dag kiszonej kapusty z marchewką
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Zrób zaczyn z drożdży, odrobiny mąki, łyżeczki cukru i łyżeczki mleka. Gdy podrośnie, połącz go z resztą mleka i mąki oraz sporą szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone masło. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Kapustę gotuj 30 min. Odcedź, posiekaj. Obrane cebule poszatkuj, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj do kapusty, dopraw pieprzem. Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki. Rozpłaszcz je, napełnij farszem i sklej. Piecz w temp. 180 st. ok. 30 minut.

Bieszczadzkie placki

Składniki

  • 20 dag kiszonej kapusty
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • 15 dag mąki owsianej
  • sól, pieprz i cząber do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Kapustę kiszoną odciśnij, posiekaj. Do miski wbij jajko, rozkłóć. Wlej mleko i wsyp mąkę (zamiast owsianej, możesz użyć mąki pszennej), wymieszaj lub zmiksuj. Ciasto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut, aby zgęstniało.

Do ciasta wsyp posiekaną kapustę oraz cząber do smaku, wymieszaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta z kapustą. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony.

Naturalne kosmetyki z kiszonej kapusty

Bogata w witaminy i związki siarki, kiszonka ma właściwości ściągające, antybakteryjne i nawilżające, a prócz tego rozjaśnia przebarwienia.

Na zwiotczałą skórę

Zmiksuj 2 łyżki kiszonej kapusty i łyżkę płatków owsianych. Nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj letnią wodą. Poprawia napięcie skóry.

Na plamy i przebarwienia

4 łyżki tartego korzenia pietruszki zalej 250 ml wrzątku, gotuj 15 minut. Odcedź i dodaj 2 łyżki soku z kiszonej kapusty. Smaruj twarz lub dłonie dwa razy dziennie przez 10 dni. Działa rozjaśniająco.

Na pękające pięty

Przed snem wymocz stopy w wodzie z solą. Usuń tarką zgrubiały naskórek. W osuszone pięty wetrzyj maskę z łyżki oleju kokosowego (kupisz w sklepie spożywczym, ok. 9 zł/500 g), łyżki soku z kiszonej kapusty i 3 kropli olejku goździkowego (w aptece, ok. 6 zł/10 ml). Nałóż skarpety i idź spać. Powtarzaj, aż pięty się wygoją.

Na uporczywe wypryski

Odsącz i posiekaj garść kiszonej kapusty. Nałóż ją na twarz na 15 minut. Zmyj chłodną wodą. Maseczka działa antyseptycznie i ściągająco. Stosuj raz w tygodniu.

Domowa apteczka

Kapusta kiszona to najtańszy lek, który zawsze masz pod ręką. Wykorzystaj go!

✔ Zimowa profilaktyka

Przygotuj surówkę z kiszonej kapusty. Dopraw ją, wedle uznania, cebulą, solą, cukrem, pieprzem i koniecznie polej olejem (najlepiej lnianym) który ułatwi przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. W okresie obniżonej odporności lub wzmożonych zachorowań na grypę jedz 2-3 razy w tygodniu.

✔ Naturalny detoks

Wyciśnij sok z kiszonej kapusty. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki. Ze względu na to, że pobudza trawienie, kurację zastosuj w weekend.

✔ Na stres i niepokoje

Wyciśnij pół szklanki soku z kiszonej kapusty. Dodaj sok z połówki cytryny i szklankę soku z marchewki. Pij codziennie przynajmniej przez tydzień w sytuacjach poddenerwowania. To także znakomite antidotum na zimowe depresje.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy