Reklama

Dlaczego warto jeść pestki?

Pestki owoców uważa się za niejadalne i zazwyczaj lądują w koszu. Nie są zbyt smaczne i dlatego nie mamy ochoty ich jeść. Okazuje się jednak, że pestki owoców stanowią bogactwo wartościowych składników odżywczych.

Pestki winogron, dyni, moreli, jabłek, porzeczek, awokado... bardzo często je wyrzucamy. Ale okazuje się, że niepotrzebnie. 

W pestkach jabłek np. znajdziemy bardzo dużo witaminy B17, która jest uważana za bardzo skuteczny sposób na walkę z rakiem. Znawcy medycyny niekonwencjonalnej są przekonani, że jedzenie jabłek wraz z pestkami może uchronić przed nowotworem. Ponadto pestki jabłek zawierają jod, którego często brakuje w naszym klimacie. 

Dietetyczka Anna Radowicka opowiedziała, dlaczego warto jeść pestki i oleje z pestek.

Reklama
x-news/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy