Dlaczego warto jeść probiotyki?
W ostatnim czasie zalewani jesteśmy różnymi nowymi produktami, określeniami żywieniowymi, produktami o nowych właściwościach z nowymi składnikami bioaktywnymi. Do takich właśnie produktów należą probiotyki.
Czym jest probiotyk?
Produkt probiotyczny to taki, w którym znajduje się określona ilość żywych bakterii o działaniu probiotycznym. Czym więc są te bakterie? Bakterie te charakteryzują się tym, że wpływają korzystnie na stan zdrowia człowieka działając w różnych częściach organizmu. Do szczepów probiotycznych zaliczamy m.in.: L. acidophilus, L.casei, L. para - casei, Bifidobacterium i wiele innych.
Bakterie probiotyczne powinny być wyizolowane od człowieka, powinny być odporne na działanie antybiotyków, a także kwasów trawiennych i żółci. Jedną z charakterystycznych właściwości probiotyków jest ich umiejętność ścisłego przylegania do ścianek jelita.
Jak działa probiotyk i na co wpływa?
• Produkuje niektóre z witamin B w dolnych odcinkach jelit
• Zwiększa odporność organizmu poprzez uszczelnianie bariery kosmki jelitowe - krew, a także poprzez ograniczenie wzrostu i rozwoju bakterii fekalnych oraz produkcję cytokin
• Obniża stężenie triglicerydów we krwi
• Zwiększa wchłanialność wapnia
• Hamuje działanie związków kancerogennych
• Przywraca równowagę bakteryjną w jelitach po antybiotykoterapii
• Pomaga walczyć z zaparciami
• Łagodzi objawy zespołu jelita nadwrażliwego
• Łagodzi objawy nietolerancji pokarmowej lub alergii u niemowląt
Na polskim rynku produkty probiotyczne to najczęściej przetwory mleczne, np. jogurty, napoje, serki, ale także w ostatnim czasie pojawiły się probiotyczne batony, soki, margaryny i napoje owocowe. Jak widzieliśmy powyżej działania probiotyków jest bardzo szerokie, dlatego też każdego dnia powinniśmy spożywać produkty probiotyczne. Niestety nie wystarczy zjeść probiotyku raz na tydzień. Należy je na stałe dodać do menu.
Niestety jak zawsze - nie jest to takie proste. Aby produkt był probiotyczny musi spełnić on szereg wymagań. Niektórzy producenci niestety nie zawsze są w stanie spełnić surowe wymagania produktów probiotycznych, a rezultatem tego na półkach sklepowych jest sporo produktów pseudoprobiotycznych. Szukajmy więc informacji dotyczących konkretnych nazw, gatunku i szczepów bakterii, np. Bifidobacterium lactis DN-173 010.
Jeśli będziemy mieli już w koszyku probiotyk to pamiętajmy o tym, aby nie przechowywać go zbyt długo bez warunków chłodniczych. Bakterie pod wpływem ciepła giną, a wraz z nimi ich niezwykłe właściwości.
Warto również wiedzieć, że niektóre produkty probiotyczne połączone są z prebiotykiem - a więc pożywką dla probiotyków. Taki produkt nazywa się wówczas symbiotyk.