Reklama

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę przez całe lato?

Rzodkiewka to jedna z najpopularniejszych nowalijek, a także warzywo typowe dla lata. W okresie wakacyjnym mamy jej pod dostatkiem, warto zatem z tego korzystać, szczególnie, że rzodkiewka ma doskonały wpływ na nasz organizm. Ponadto, to tanie warzywo, więc nie nadszarpniemy naszego portfela. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść rzodkiewkę przez całe wakacje.

Dlaczego rzodkiewka jest tak zdrowa?

Nie bez powodu mówi się, że rzodkiewka to najzdrowsza z nowalijek. Nie dość, że jest niskokaloryczna (w 100 gramach znajdziemy zaledwie 14 kalorii), to jeszcze bogata w witaminy i minerały. Rzodkiewka to doskonałe źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, cynku, a także witamin z grupy B. To cenne warzywo zawiera również sporo błonnika, który ma doskonały wpływ na trawienie i pomaga utrzymać nam zgrabną sylwetkę. Ponadto, w rzodkiewce znajdziemy kwas foliowy, prowitaminę A oraz niacynę. Jak wpływa na nasze zdrowie?

Właściwości prozdrowotne rzodkiewki

Poprawia przemianę materii, dba o jelita

Reklama

Jak wspomnieliśmy, rzodkiewka może pochwalić się wysoką zawartością błonnika. Dzięki temu doskonale wpływa na procesy trawienne. Przede wszystkim usprawnia je pomagając nam utrzymać zgrabną sylwetkę.

Wzmacnia odporność organizmu

Rzodkiewka dostarcza organizmowi większość składników odżywczych, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki temu pracuje on sprawniej, a jego odporność jest silniejsza. W efekcie rzadziej chorujemy i po prostu lepiej się czujemy.

Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn

Rzodkiewka pomaga również wydalić z naszego organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny. Jednocześnie usprawnia jego funkcjonowanie. Warzywo to jest niezbędne w dierach oczyszczających i odchudzających.

Wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne

To nie koniec cennych właściwości rzodkiewki. Okazuje się, że to niepozorne warzywo wykazuje również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. To wszystko dzięki zawartej w rzodkiewce siarce. Związek ten wspomaga leczenie infekcji, a także skutecznie oczyszcza zatkane nos i zatoki. Za właściwości przeciwzapalne rzodkiewki odpowiada substancja zwana kwercetyną.

Rzodkiewka dba o jakość naszej krwi

W rzodkiewce znajdziemy sporo minerałów, które mają pozytywny wpływ na jakość naszej krwi. Mowa szczególnie o żelazie, manganie oraz miedzi. Regularnie jedzona rzodkiewka zapobiega rozwojowi anemii oraz wspomaga produkcję krwi w organizmie.

Dobroczynnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie

Dzięki rozlicznym składnikom odżywczym rzodkiewka wpływa również doskonale na nasze włosy, paznokcie oraz skórę. Wykazano, że regularnie jedzona wspomaga leczenie trądziku. Można przygotować z niej również okład na twarz, który oczyści skórę i zmniejszy widoczność niedoskonałości. Jeśli chodzi o włosy, rzodkiewka wzmacnia je oraz zapobiega ich przetłuszczaniu się.

Jak jeść rzodkiewkę, by odczuć jej pozytywny wpływ na zdrowie?

Rzodkiewkę oczywiście najlepiej jeść w formie surowej, wtedy jest najzdrowsza. Warto dodawać ją do koktajli, sałatek, a także zdrowych przekąsek. Pamiętajmy jednak, by przed jej spożyciem dokładnie umyć warzywo.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy