Reklama

Dlaczego wybieramy niezdrowe jedzenie?

Dlaczego zamiast jabłka sięgamy po pączka lub szybką niezdrową przekąskę, mimo że wiemy iż nie służą one naszemu zdrowiu i sylwetce. Najnowsze badania wykazały, że nasza samokontrola zależy od tego jak szybko nasz mózg na podstawie odbieranych sygnałów uzna coś za smacznego lub zdrowego.

Eksperyment naukowców z California Institute of Technology wykazał, że jeśli smak potrawy jest wyraźny i wzbudza szybsze skojarzenia w porównaniu z produktem zdrowym, to mimo świadomości i tak wybierzemy potrawę, która jest smaczniejsza. Badacze wskazali, że w trakcie decydowania się na jakieś potrawy, to doświadczenie, "wiedza" o smaku minimalnie wyprzedza wiedzę o zdrowotnych właściwościach konkretnego produktu.

"Nasz eksperyment pokazał, że ważne jest uwydatnianie smaków potraw, bo jak wskazały badania to on ma istotny wpływ na nasze żywieniowe wybory" - tłumaczy prof. Antonio Rangel.

Reklama

Drugi eksperyment przeprowadzony przez badaczy wykazał jeszcze jedną ciekawą zależność. Jeśli wybór jedzenia poprzedzimy informacją o jego zdrowotnych właściwościach, tym szybciej weźmiemy je pod uwagę i tym bardziej prawdopodobny jest fakt, że dokonamy zdrowych wyborów.

"Badania wykazały, że pewne informacje powinny być uwydatniane na etykietach produktów, bardziej widoczne informacje mogą wpływać na szybkość i częstotliwość podejmowanych decyzji w trakcie zakupów" - wskazuje prof. Rangel.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy