Do czego potrzebny nam selen?
Należy do najcenniejszych mikroelementów. Zwiększa odporność i zapobiega nowotworom.
Choć potrzebujemy go w niewielkich ilościach, zdarza się niedobór tego pierwiastka. Skutki mogą być niekorzystne dla zdrowia. Nie wolno go też przedawkować. C
Co potrafi?
Należy do grupy silnych przeciwutleniaczy. Neutralizuje wolne rodniki i chroni przed no wotworami. Osoby z niedoborem selenu częściej chorują na raka piersi, płuc, jelita grubego, przełyku, żołądka, prostaty, pęcherza i wątroby.
Korzystnie wpływa też na układ odpornościowy i zmniejsza podatność na bakterie, wirusy i grzyby. Odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu tarczycy. To dzięki niemu produkuje ona aktywny hormon T3 (trójjodotyroninę), od którego zależy ilość innych hormonów.
Ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym i łagodzi objawy menopauzy. Poprawia płodność, podnosi libido panów i pań. Potrzebują go kobiety podczas ciąży, bo zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Jest ważny dla osób pijących alkohol i palaczy, gdyż neutralizuje szkodliwe substancje.
Objawy niedoboru
Potrzebujemy zaledwie 55 mikrogramów selenu na dobę (to inaczej 2-3 orzechy brazylijskie; 5 pestek dyni). Jego niedobór powoduje bóle i zanik mięśni, uszkodzenie mięśnia sercowego i niewydolność krążenia. Zakłóca pracę układu kostno-stawowego.
Gromadzi się wtedy nadmiar nadtlenków kwasów tłuszczowych, co zwiększa krzepliwość. Stajemy się podatni na infekcje i opryszczkę. Pogarsza się koncentracja i szybciej się starzejemy.
Skutki nadmiaru
Szkodliwa dawka to 400 mikrogramów na dobę. Powoduje nudności, wymioty, metaliczny smak w ustach, zakłóca pracę wątroby. Czujemy się wówczas zmęczeni, nerwowi. Pogarsza się nasz nastrój i stan skóry. Wypadają włosy, łamią się paznokcie.
Na co uważać
Preparaty zawierające selen mają dawki bezpieczne dla zdrowia. Ale jeśli chcemy go zażywać, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Zwykle zaleca się go chorym na serce, zagrożonym nowotworami, o osłabionej odporności i palaczom.
Najbogatsze źródła selenu w 100 g
Orzechy i ziarna – szczególnie orzechy brazylijskie, pestki słonecznika, dyni, kiełki pszenicy, płatki owsiane, ziarna kukurydzy.
Warzywa – można go znaleźć w czosnku, cebuli, brokułach, szparagach, kapuście, fasoli i pomidorach.
Ryby i mięso – tuńczyk, śledzie, dorsz, łosoś, a także polędwica wołowa, cielęce serce, wątróbka, drób.
Jedz po kilka orzeszków, pestek i kiełków, a zapewnisz dzienne zapotrzebowanie na selen