Dodaj do herbaty. Te alternatywy są lepsze niż cukier
Wszyscy wiemy, że nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Każdy, kto pragnie zrzucić zbędne kilogramy, unika jego spożywania. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki słodkiej herbaty lub kawy. Są alternatywy dla cukru, które również mogą osłodzić poranną kawę lub popołudniową herbatę.
Spożycie cukru rośnie z roku na rok. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak spożywa 44,5 kilograma cukru rocznie. Jego nadmiar w diecie może prowadzić do zwiększania poziomu cholesterolu we krwi, zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, może również przyczyniać się do otyłości brzusznej i stłuszczenia wątroby, grozi cukrzycą i zawałem serca.
Cukier w tradycyjnej postaci można zastąpić jednak zdrowszymi zamiennikami, jeśli chcemy jednocześnie dbać o nasze zdrowie. Które alternatywy są szczególnie polecane?
Syrop z brązowego ryżu jest płynnym substytutem rafinowanego cukru, który otrzymuje się przez gotowanie sfermentowanego brązowego ryżu. Może być z powodzeniem wykorzystywany do pieczenia i gotowania tak jak każdy inny płynny słodzik. Jest delikatnie słodki, ale znacznie mniej niż zwykły cukier. Co więcej, regularne spożywanie syropu ryżowego obniża ryzyko cukrzycy, a także rozwoju grzybicy, zwłaszcza w odniesieniu do grzybów Candida. Ekologiczny syrop ryżowy jest źródłem składników mineralnych, np. potasu, magnezu, żelaza czy wapnia.
Zdrowotne właściwości miodu manuka są w ostatnich latach szczególnie doceniane przez społeczeństwo. Uznaje się go bowiem za najzdrowszy miód na świecie. Wytwarza się go z miododajnego krzewu manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii. W Polsce znamy go dopiero od kilku lat i niestety jego właściwości lecznicze wpływają na dość wysoką cenę. Jest on bogaty w przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, bywa nawet nazywany naturalnym antybiotykiem. Wyróżnia się wysoką zawartością występującego w nektarze kwiatów manuka metyloglioksalu, czyli związku o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.
Cukier daktylowy wytwarza się ze sproszkowanych daktyli. Każdy, kto ich próbował, wie, że mają słodkawy posmak toffi. Są bogate w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. Suszone daktyle zawierają witaminę A, witaminy z grupy B czy witaminę C. Cukru daktylowego nie poleca się dodawać do gorących napojów, bowiem nie rozpuszcza się on tak jak zwykły cukier. Sprawdzi się jednak idealnie jako słodzik do wypieków czy porannej owsianki.
Ksylitol jest cukrem brzozowym, szczególnie polecanym osobom cierpiącym na cukrzycę, bowiem nie podnosi on poziomu cukru we krwi. Skutecznie zapobiega próchnicy, stanom zapalnym dziąseł i paradontozie, co potwierdza szereg badań naukowych. Ksylitol nie fermentuje również w przewodzie pokarmowym, zapobiega powstawaniu grzybicy, rozwojowi drożdżaków i pleśni.
Zobacz również: Akrylamid: Rakotwórcza substancja w jedzeniu
Stewia mimo słodkiego smaku nie zawiera kalorii. jest naturalnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Tę substancję słodzącą wytwarza się z rośliny stewii, które pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Do produkcji tego słodzika wykorzystywane są liście rośliny. Swój słodki smak zawdzięcza wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych, które charakteryzuje znacznie wyższa słodycz niż ta pochodząca z białego cukru. Wpływa na poprawę pracy układu odpornościowego i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo oraz - co ciekawe - jest naturalnym lekiem na biegunkę.
Zobacz również: