Dodaj kiwi do śniadania
Poranna porcja kiwi nie tylko pozwala utrzymać na wodzy chęć podjadania w ciągu dnia, ale również niweluje zmęczenie - takie wnioski płyną z najnowszych badań. Specjaliści wykazali, że owoc kiwi doskonale wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Specjaliści z Plant and Food Research wskazują, że owoc kiwi, a konkretnie zawarty w nim błonnik, przyczynia się do zmniejszenia gwałtownych spadków poziomu cukru we krwi, poprzez spowalnianie wydzielania insuliny. Dlatego też po kiwi powinny sięgać osoby z cukrzycą typu 1 i 2.
Specjaliści wskazali, że błonnik zawarty w kiwi, zachowuje się inaczej niż ten zawarty w jabłkach, pomarańczach, otrębach pszennych, ponieważ ma bardzo dużą zdolność absorbowania wody. Co powoduje, że glukoza uwalniana jest wolniej.
To właśnie kontrola poziomu cukru we krwi i unikanie jego nagłych skoków i spadków, pomaga uniknąć notorycznego zmęczenia i uczucia głodu. Równocześnie kiwi to źródło wielu cennych witamin, szczególnie witaminy C, ale również witamin A, E, K. Zawiera również wapń, żelazo i kwas foliowy.