Reklama

Domowe sposoby na alergię

Znasz to? Cieknący nos, którego nie da się wydmuchać i załzawione oczy? Pyłki roślinne pojawiają się w powietrzu na wiosnę i im jest cieplej, tym bardziej dają się we znaki alergikom. Być może słyszałeś, że idealnym sposobem na zapobieganie alergiom jest… miód z lokalnej pasieki. Jakim cudem to ma działać? Ponoć stopniowe przyjmowanie pyłków buduje odporność organizmu zanim pojawią się symptomy. Jednym to pomaga, inni cierpią trzymając nos w chusteczce. Ale nie zapominaj, że jest wiele domowych sposobów na zwalczenie alergii pyłkowej.

Herbata z pokrzywy i mięty

Pokrzywa źle ci się kojarzy? Zapomnij o parzących liściach. Pokrzywa to niesamowite zioło o szerokim zastosowaniu – od leczenia artretyzmu, przez biegunki po… alergie pyłkowe. Zawiera antyhistaminy, które hamują reakcję alergiczną organizmu. Mięta zawiera flawonoid luteolin-7-O, który zatrzymuje aktywność oraz wydzielanie enzymów przeciwzapalnych, między innymi histaminy i znakomicie redukuje dyskomfort, który pojawia się wraz z reakcją alergiczną.

Potrzebujesz:

1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej lub ¼ filiżanki świeżej

1 łyżeczka suszonej pokrzywy lub ¼ filiżanki świeżej

Reklama

Miód i cytryna do smaku (opcjonalnie)

1 szklanka wody

Ta recepta nie mogła być prostsza. Umieść miętę i pokrzywę kubku i zalej gorącą wodą. Zaparzaj przez 10-15 minut, następnie odcedź, dodaj miód i cytrynę wedle upodobań. Pij dwa razy dziennie, by złagodzić objawy alergii.

Napój cytrusowy

Większość alergii męczy nas od wiosny do lata. Wtedy, kiedy najchętniej spędzamy czas poza domem. Herbata jest świetnym sposobem na zredukowanie objawów alergii, ale kiedy z nieba leje się żar, pewnie chętniej sięgniesz po orzeźwiający napój. Napój z cytrusów zawiera mnóstwo witaminy C, która łagodzi alergie pyłkowe poprzez wzmacnianie systemu odpornościowego.

Potrzebujesz:

0,5 cytryny

2 pomarańcze

1 łyżeczka lokalnego miodu

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i schłódź. Dodaj miód, kilka kostek lodu. Pij codziennie.

Pyłek pszczeli

Jeśli miód na ciebie nie działa, spróbuj pyłku pszczelego. Kurację prewencyjną należy rozpocząć od małych dawek i stopniowo je zwiększać. Dzięki temu twoje ciało nabierze odporności na pyłki z twojej okolicy. W medycynie nazywane jest to hipotezą higieny. Według niej zarazki, z którymi stykamy się w dzieciństwie pomagają nam wytworzyć odporność organizmu na przyszłość. W przypadku pyłku pszczelego masz styczność pyłkami roślinnymi zanim rośliny rzeczywiście zaczną pylić.

O czym musisz pamiętać stosując tą metodę? Po pierwsze upewnij się, że nie masz poważnego uczulenia na pszczoły oraz na alergeny, które mogą znajdować się w pyłku pszczelim. Koniecznie kup pyłek z lokalnych pasiek – masz budować odporność na alergeny, które zastaniesz w swoim otoczeniu, nie na drugim krańcu świata. Pyłek pszczeli dostaniesz w granulkach, kapsułkach i w formie sypkiej. W każdej formie pachnie kwiatami. Możesz dodać go do jogurtu, czy owsianki, lub zjeść bez dodatków.

Potrzebujesz:

Pyłek pszczeli w postaci granulek z lokalnej pasieki

Stosuj pyłek pszczeli kilka miesięcy przez sezonem alergicznym. Zacznij od jednej granulki – możesz ją ssać lub rozgryźć. Kolejnego dnia weź dwie granulki. Podwyższaj dawkę przez około dwa tygodnie. Jeśli nie będziesz mieć reakcji alergicznej, możesz przyjmować łyżeczkę pyłku dziennie przez cały sezon.

Woda z czerwonej cebuli

Cebula zawiera kwercetynę – substancję rozpuszczalną w wodzie, która redukuje poziom histaminy w organizmie, a tym samym - objawy alergii. Nazywając rzeczy po imieniu – to naturalny środek antyhistaminiowy. Kwercetyna przeciwdziała też zapaleniom i poszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie podczas przeziębienia.

Potrzebujesz:

1 czerwona cebula

4 filiżanki wody

Lokalny miód do smaku

Pokrój cebulę na cienkie krążki i wrzuć do wody. Odstaw na 8-12 godzin. Pij wywar 1-2 razy dziennie, możesz dodać miód. Wodę z czerwonej cebuli trzymaj w lodówce nie dłużej niż 4 dni.

Jabłka z orzechami włoskimi

Stosując to remedium zapomnisz o kichaniu, chusteczkach i bez przeszkód będziesz korzystał z aktywności na świeżym powietrzu. Możesz pogryzać orzechy włoskie, które są znane z łagodzenia symptomów alergii. Zawierają magnez i pomagają tłumić kaszel. Dodatkowo zawarta w nich witamina E wzmacnia system odpornościowy i chroni twoje ciało przed negatywnymi reakcjami na alergeny. Jabłka, podobnie jak cebula, zawierają kwercetynę i ograniczają produkcję histaminy.

Potrzebujesz:

0,5-1 filiżanka orzechów włoskich

1 jabłko

Posiekaj orzechy nożem, pokrój jabłko na kawałki średniej wielkości. Wszystko włóż do torebki i potrząśnij, aż obydwa składniki dobrze się zmieszają. Jeśli chcesz, możesz dodać inne smaczne składniki – np. suszone owoce, pestki słonecznika.

Wskazówki

* Pamiętaj, że suszenie ubrań na dworze może wzmagać alergię – alergeny mogą utknąć w tkaninie.

* Jeśli masz atak alergii, zamknij okna, by pyłki nie dostały się do twojego domu.

* Bierz prysznic na koniec dnia. Dzięki temu spłuczesz alergeny z włosów, skóry i nie pozwolisz im przedostać się do twojej pościeli.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: alergia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy