Reklama

Domowe sposoby na walkę ze zgagą. Ulga już w kilka minut

Pojawia się nagle i utrudnia normalne funkcjonowanie w ciągu dnia. Zgaga dotyka przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby zmagające się z chorobą refluksową przełyku. Jeśli akurat nie mamy odpowiedniego leku pod ręką, poszukajmy pomocy w produktach, które z powodzeniem znajdziemy w domowych zapasach. Sprawdź, które patenty rozprawią się z uporczywą dolegliwością.

  • Przyczyny zgagi różnią się w zależności od wieku. U młodych osób wywołują ją zazwyczaj emocje, zła dieta oraz szybkie tempo życia, a u starszych przewlekłe schorzenia oraz stałe leki.
  • W walce ze zgagą pomaga kminek. Żucie przyprawy pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwskurczowo.
  • Jedzenie migdałów neutralizuje nagromadzone kwasy żołądkowe. To metoda polecana także kobietom w ciąży, ze względu na zawartość mikroelementów w orzechach.

Czym jest zgaga?

Osoby od lat zmagające się z nawracającą zgagą opisują ją jako uczucie pieczenia oraz palenia w okolicy zamostkowej. Najczęściej pojawia się we śnie lub tuż po zjedzeniu posiłku. Jej bezpośrednią przyczyną jest choroba refluksowa, polegająca na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. 

Reklama

Przyjmuje się, że za zgagą stoi także nadmierne przepełnienie żołądka pokarmem oraz niedokładne jego przeżucie. Objawy zgagi nasilają głównie takie czynniki jak: nadmierne wyczerpanie psychiczne, długotrwałe zmęczenie, nadużywanie alkoholu oraz innych używek, a także napięcie nerwowe. Poza piekącym bólem, czyli głównym symptomem, chorzy uskarżają się także na wzmożone odbijanie po posiłku, ból w klatce piersiowej, duszności oraz uczucie kwasoty w jamie ustnej.

Sprawdź: Sposoby na refluks żołądkowy

Jak zapobiec zgadze?

Podejmując walkę z uporczywą dolegliwością, warto zacząć od przyjrzenia się codziennej diecie. W pierwszym kroku postarajmy się ograniczyć lub odstawić towarzyszące nam na co dzień napoje oraz pokarmy. Na liście znalazły się m.in.:

  • alkohol,
  • kawa,
  • herbata,
  • napoje gazowane,
  • mleko,
  • soki owocowe,
  • czekolada,
  • cytrusy,
  • potrawy tłuste i smażone.

Pomocne będzie także podjęcie kilku czynności, które w realny sposób mogą zniwelować ryzyko wystąpienia zgagi. Należą do nich przede wszystkim:

  • rzucenie palenia,
  • unikanie jedzenia bezpośrednio przed snem lub wysiłkiem fizycznym,
  • jedzenie częściej, ale mniejszych porcji,
  • zasypianie na lewym boku,
  • utrzymywanie stałej i prawidłowej wagi,
  • wyeliminowanie tłuszczów z diety,
  • ograniczenie słodkich napojów gazowanych,
  • picie naparów z ziół na lepsze trawienie,
  • noszenie ubrań, które nie uciskają brzucha.

Mówi się, że lepiej zapobiegać nić leczyć. Jeśli jednak zgaga nie daje o sobie zapomnieć, wypróbujmy domowe patenty, które ograniczą ilość ataków. Są nie tylko tanie i skuteczne, ale większość potrzebnych składników znajdziemy w kuchennych szafkach.

Sprawdź: Przewlekła zgaga. Co może sygnalizować?

Kisiel lniany w walce ze zgagą

Jak użyć siemienia lnianego do złagodzenia objawów zgagi? Podczas problemów wywołanych refluksem najlepiej sięgnąć po kisiel lniany. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga wyłącznie dwóch składników. Wystarczy, że 1 łyżkę nasion zalejemy 1 szklanką ciepłej wody, a następnie odczekamy 10 minut do ich napęcznienia.

Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, wlejmy gotową mieszankę do garnka i podgrzewajmy do momentu zagotowania. Teraz wystarczy tylko poczekać, aż kisiel wystygnie. Ziarna siemienia lnianego wykorzystamy także jako dodatek do innych potraw. Świetnie sprawdzą się w licznych koktajlach owocowo-warzywnych, zupach, sałatkach, sosach oraz kanapkach.

Sprawdź: Naturalne sposoby na zgagę

Imbir do żucia na pieczenie

W kłączach imbiru kryją się silne właściwości przeciwzapalne oraz gingerole - składniki aktywne, które łagodzą ból i wspomagają układ trawienny. Z tego względu poleca się ich stosowanie podczas licznych dolegliwości związanych z trawieniem. Jak pozbyć się nieprzyjemnego pieczenia w przełyku, wywołanego przez zgagę? Rozwiązaniem jest kilkuminutowe rzucie plasterka świeżego imbiru.

Osoby, dla których jest to metoda zbyt ekstremalna, mogą przygotować rozgrzewający napar na jego bazie. Wystarczy obrać i zetrzeć 2-3 cm kawałek imbiru, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Alternatywną metodą będzie dorzucenie kilku plasterków do słabej herbaty lub naparu rumiankowego.

Sprawdź: Naturalne remedium na powracającą zgagę

Napary z ziół

Do szybkiego zniwelowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego wykorzystamy liczne mieszanki ziół. Po które warto sięgnąć, by szybciej uporać się ze zgagą?

  • Mięta - napar na bazie mięty nie tylko pobudza produkcję soków trawiennych i żółci, ale także ma działanie wiatropędne i rozkurczające.
  • Dziurawiec - działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wspiera wydzielanie żółci oraz soków trawiennych.
  • Melisa - herbatka z melisy pomaga szybciej ukoić nerwy i opanować sytuacje stresowe, które przyczyniają się do częstszego występowania zgagi.
  • Rumianek - picie ciepłej herbaty rumiankowej przyspiesza procesy trawienne, przynosząc ulgę w dolegliwościach. Działa także rozkurczowo oraz uspokajająco.
  • Koper włoski - często znajduje się w preparatach przyspieszających wypróżnienia. Niweluje nieprzyjemne objawy wywołane przez skurcze jelit, wspomaga przemianę materii i pomaga się rozluźnić.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zgaga
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy