Reklama

Domowy syrop na kaszel z marchewką

Receptura prostego w przygotowaniu domowego syropu na oczyszczenie płuc powinna znaleźć się w każdej domowej apteczce. W wersji podstawowej składa się z zaledwie czterech składników. Nie tylko pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu, ale też doskonale smakuje. Zobacz, jak przyrządzić domowy syrop na kaszel z marchewką, miodem oraz imbirem.

Domowy syrop na kaszel z marchewki: Przepis

Przestawiamy instrukcję krok po kroku, dzięki której przygotujesz naturalny syrop wykrztuśny w zaciszu własnej kuchni.

Reklama
  • Pół kilograma marchewki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do głębokiego rondla i zalej wodą tak, by warzywa były całkowicie zanurzone. Gotuj do miękkości. Wodę odlej do osobnego naczynia.
  • Dwucentymetrowy kawałek kłącza imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Do ostudzonej wody z gotowania marchewki dodaj cztery łyżki naturalnego miodu. Mieszankę wlej do naczynia z ugotowanym warzywem.
  • Dodaj imbir i zblenduj wszystko na gładką masę. Domowy syrop wykrztuśny jest już gotowy!

Jak przechowywać i dawkować?

Marchewkowy syrop należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie tydzień. By pozbyć się uporczywego kaszlu, poleca się spożywać go cztery razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Z racji wykrztuśnych właściwości, nie należy przyjmować domowego syropu w godzinach wieczornych. Mogłoby to utrudniać zasypianie i przeszkadzać w spokojnym śnie, który jest niezbędny dla regeneracji organizmu podczas infekcji.

Syrop na kaszel z marchewką: Dlaczego działa?

Współcześnie marchew kojarzona jest przede wszystkim jako źródło witaminy A - składnika niezbędnego dla zachowania sokolego wzroku i uniknięcia kurzej ślepoty. W przeszłości, kiedy lecznicze kuracje opierały się w głównej mierze na medycynie ludowej, warzywo często było wykorzystywane do leczenia przeziębienia. Dziś warto sobie o tym przypomnieć!

Witamina A wpływa pozytywnie na odporność, o którą dbać należy przez cały rok. Gdy jednak dopadnie nas infekcja, syrop z marchewki może okazać się wybawieniem, ponieważ zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ na błonę śluzową układu oddechowego. Co ciekawe, obróbka termiczna marchwi nie pozbawia jej składników odżywczych. Po ugotowaniu zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) oraz cennych przeciwutleniaczy jest wyższa niż w przypadku surowego warzywa.

Syrop z marchwi na kaszel pomaga pozbyć się zalegającej flegmy. Dzięki dodatkowi imbiru oraz miodu zyskuje także przeciwzapalne i odkażające właściwości. Do tego bardzo dobrze smakuje, więc z powodzeniem można podawać go także dzieciom.

Polecamy:

Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa?

Rutyna: Skuteczna w walce z przeziębieniem. Na co jeszcze pomaga?

Pięć zdrowych produktów za grosze! Mają zbawienny wpływ na organizm

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama