Reklama

Domowy syrop na kaszel z miodu i cebuli

Oto przepis na całkowicie naturalny syrop na kaszel dla dorosłych. Jednak po wyeliminowaniu miodu można podawać go także dzieciom. Syrop zaoszczędzi twoje pieniądze, smakuje lepiej, niż się wydaje i jest zdrowszy (a także prawdopodobnie skuteczniejszy) niż leki apteczne. Leki są droższe, pełne chemii i nie smakują dobrze, a nie tego potrzebujesz, gdy walczysz z kaszlem.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 czerwona lub biała cebula albo główka lub pół główki czosnku

* Szklanka organicznego naturalnego miodu lub szklanka białego lub brązowego cukru

* Słoik lub podobny pojemnik, który można będzie szczelnie zamknąć

Dlaczego cebula lub czosnek?

Cebula jest łagodniejszą wersją czosnku. Każdy z tych produktów wzmacnia system odpornościowy i działa jako naturalny antybiotyk. Działanie również przeciwbakteryjnie i wykazuje właściwości wykrztuśne (rozrzedzają wydzielinę, którą potem łatwiej odkaszlnąć).

Dlaczego miód?

Jeśli męczy cię suchy kaszel, miód będzie działał kojąco na podrażnione gardło. Posiada również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a więc działa cuda (w przypadku zwykłego kaszlu jego antygrzybiczne właściwości nie będą potrzebne).

Reklama

Dlaczego cukier?

Odrobina cukru sprawi, że syrop będzie smaczniejszy. Oprócz tego syrop będzie trochę gęstszy.

Przepis:

Pokrój dokładnie cebulę. Wrzuć na dno słoika warstwę cebuli, a potem zalej ją odrobiną miodu (lub przykryj warstwą cukru, jeśli wolisz tę wersję). Kontynuuj aż do wyczerpania cebuli i miodu. Gdy skończysz, zamknij szczelnie pojemnik i zostaw na noc na blacie, na około 8-12 godzin. Po odstaniu w słoiku zgromadzi się sok z cebuli.

Pij łyżkę syropu w razie potrzeby w celu wyleczenia kaszlu (najczęściej łyżkę co godzinę). Możesz również użyć miodu i cukru jednocześnie, ale pamiętaj, że syrop będzie wtedy słodszy! W przypadku użycia czosnku nie można dokładnie określić jego ilości –  będzie ci potrzebne 9-12 ząbków. Wszystko zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać. Pamiętaj jednak, że nie powinno się go użyć zbyt mało, w innym wypadku nie będzie efektów.

Wskazówki

Wskazówki poprawiające smak:

* Użycie czerwonej cebuli sprawi, że syrop będzie mieć łagodniejszy smak. Poza tym lepiej pasuje do brązowego cukru. Biała cebula ma ostrzejszy smak i lepiej będzie pasować do białego cukru.

* Jeśli użyjesz miodu, nie musisz już dodawać cukru. I na odwrót.

* Jeśli wydaje ci się, że syrop z cebuli lub czosnku będzie mieć okropny smak, wiedz, że syropy z apteki są gorsze.

Uwaga!

Syrop należy używać, gdy jest świeżo przygotowany. Można go przechowywać w lodówce do dwóch dni. Później nie nadaje się do spożycia.

Jeśli masz dziecko, które jest zbyt małe, by spożywać miód, wystarczy użyć cukru zamiast miodu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cebula właściwości | syrop z cebuli
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy