Domowy syrop na kaszel z miodu i cebuli
Oto przepis na całkowicie naturalny syrop na kaszel dla dorosłych. Jednak po wyeliminowaniu miodu można podawać go także dzieciom. Syrop zaoszczędzi twoje pieniądze, smakuje lepiej, niż się wydaje i jest zdrowszy (a także prawdopodobnie skuteczniejszy) niż leki apteczne. Leki są droższe, pełne chemii i nie smakują dobrze, a nie tego potrzebujesz, gdy walczysz z kaszlem.

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 czerwona lub biała cebula albo główka lub pół główki czosnku
* Szklanka organicznego naturalnego miodu lub szklanka białego lub brązowego cukru
* Słoik lub podobny pojemnik, który można będzie szczelnie zamknąć
Dlaczego cebula lub czosnek?

Cebula jest łagodniejszą wersją czosnku. Każdy z tych produktów wzmacnia system odpornościowy i działa jako naturalny antybiotyk. Działanie również przeciwbakteryjnie i wykazuje właściwości wykrztuśne (rozrzedzają wydzielinę, którą potem łatwiej odkaszlnąć).
Dlaczego miód?

Jeśli męczy cię suchy kaszel, miód będzie działał kojąco na podrażnione gardło. Posiada również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a więc działa cuda (w przypadku zwykłego kaszlu jego antygrzybiczne właściwości nie będą potrzebne).
Dlaczego cukier?

Odrobina cukru sprawi, że syrop będzie smaczniejszy. Oprócz tego syrop będzie trochę gęstszy.
Przepis:

Pokrój dokładnie cebulę. Wrzuć na dno słoika warstwę cebuli, a potem zalej ją odrobiną miodu (lub przykryj warstwą cukru, jeśli wolisz tę wersję). Kontynuuj aż do wyczerpania cebuli i miodu. Gdy skończysz, zamknij szczelnie pojemnik i zostaw na noc na blacie, na około 8-12 godzin. Po odstaniu w słoiku zgromadzi się sok z cebuli.
Pij łyżkę syropu w razie potrzeby w celu wyleczenia kaszlu (najczęściej łyżkę co godzinę). Możesz również użyć miodu i cukru jednocześnie, ale pamiętaj, że syrop będzie wtedy słodszy! W przypadku użycia czosnku nie można dokładnie określić jego ilości – będzie ci potrzebne 9-12 ząbków. Wszystko zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać. Pamiętaj jednak, że nie powinno się go użyć zbyt mało, w innym wypadku nie będzie efektów.
Wskazówki
Wskazówki poprawiające smak:
* Użycie czerwonej cebuli sprawi, że syrop będzie mieć łagodniejszy smak. Poza tym lepiej pasuje do brązowego cukru. Biała cebula ma ostrzejszy smak i lepiej będzie pasować do białego cukru.
* Jeśli użyjesz miodu, nie musisz już dodawać cukru. I na odwrót.
* Jeśli wydaje ci się, że syrop z cebuli lub czosnku będzie mieć okropny smak, wiedz, że syropy z apteki są gorsze.
Uwaga!
Syrop należy używać, gdy jest świeżo przygotowany. Można go przechowywać w lodówce do dwóch dni. Później nie nadaje się do spożycia.
Jeśli masz dziecko, które jest zbyt małe, by spożywać miód, wystarczy użyć cukru zamiast miodu.