Reklama

Reklama

Drożdże odżywcze - dlaczego warto włączyć je do diety?

Ten przysmak o charakterystycznym, lekko serowym smaku, nie tylko doda wyrazistości potrawom, ale także zapewni nam szereg korzyści zdrowotnych. Ich spożywanie obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega niedoborom kluczowych witamin.

Choć amatorzy jarskiego menu znają je doskonale, osoby niestosujące diet roślinnych prawdopodobnie niewiele o nich wiedzą. Dla wegan jest to doskonały substytut serów, który w smaku przypomina nieco parmezan. 

Reklama

Warto jednak zwrócić uwagę na ten produkt nie tylko ze względu na ów interesujący smak. I spojrzeć na niego nie jak na kulinarną ciekawostkę, a bogate źródło witamin i mikroelementów.

Drożdże odżywcze to nic innego, jak dezaktywowane drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Nie wykazują zatem zdolności fermentacji. 

W sklepach znajdziemy je pod postacią proszku lub płatków o charakterystycznej żółtej barwie, które dodaje się do rozmaitych potraw i przekąsek. 

Uwzględnić w diecie drożdże odżywcze mogą (a nawet powinni) nie tylko weganie. Są one bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, kryją w sobie również żelazo i cynk. Zawierają także błonnik, który zapewnia na dłużej uczucie sytości i poprawia przemianę materii, dzięki czemu z pewnością zainteresują się nimi osoby dbające o linię.

To jednak nie koniec długiej listy zalet tego produktu. 

- Drożdże odżywcze zawierają beta-glukan - występujący również w owsie - który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu - dodaje dietetyczka Melissa Kuman.

Potwierdzają to badania uczonych z Silla University z 2017 roku. Dowiedziono w nich, że regularne spożywanie pochodzącego z drożdży beta-glukanu prowadzi do wyraźnego spadku cholesterolu.

W drożdżach odżywczych znajdziemy również pokaźne ilości antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz działają odmładzająco na skórę. 

- Często stosuje się je jako substytut sera w wegańskich potrawach, ponieważ mają serowo-orzechowy smak. Możemy śmiało dodawać je do sosów, gulaszy, makaronów, risotto czy zup. Świetnie współgrają z jajecznicą oraz jej wegańską wersją, czyli tofucznicą. Są niesamowicie wszechstronne - zapewnia Kuman. 

Dowiedz się więcej na temat: drożdże spożywcze | wegetarianie | zdrowa dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje