Fioletowy chleb - zdrowa alternatywa dla białego pieczywa
Jego smak i tekstura są takie same jak w przypadku typowego pieczywa, ale jest zdrowszy - zapewnia prof. Zhou Weibiao, pomysłodawca i twórca fioletowego chleba. Swoją barwę, ale i właściwości zdrowotne, fioletowy chleb zawdzięcza antocyjanom.
Profesor Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu Singapuru postanowił stworzyć coś, co będzie złotym środkiem dla miłośników tradycyjnego pysznego, ale i tuczącego białego pieczywa i tych ceniących sobie jego smak, ale dbających o linię.
Bogaty w antyoksydanty, wykonany w całości z naturalnych składników chleb może okazać się prawdziwym hitem, szczególnie, że ogranicza wszystko to, co powoduje, że białe pieczywo znajduje się na dietetycznej czarnej liście. Białe pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, równocześnie jego spożywanie często nie kończy się na jednej kromce chleba, bo wprost trudno mu się oprzeć - wynika to z faktu, że paradoksalnie powoduje on wzmożone łaknienie.
- Wyzwaniem było stworzenie takiej receptury chleba, która nie wpłynęłaby na teksturę i smak białego pieczywa, które tak uwielbiamy - przyznał prof. Zhou Weibiao. W ramach eksperymentu naukowiec pozyskał ekstrakt antocyjany z czarnego ryżu zachowując przy tym ok. 80 proc. ich właściwości.
Antocyjany dodane do chleba nie tylko zmieniają jego kolor, ale również reagują z rozkładającymi skrobię enzymami, przez co łatwiej go trawimy, a równocześnie energia uwalniana jest wolniej, dzięki czemu nie grozi nam szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Choć całość brzmi i wygląda dobrze, fioletowy chleb na razie pozostaje jedynie wynalazkiem naukowca.