Gałka muszkatołowa – w grudniu trzeba mieć ją pod ręką

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
article cover
123RF/PICSEL

Gałka muszkatołowa – w grudniu trzeba mieć ją pod ręką

Przyprawa ma korzenny smak i intensywny aromat, z wyraźnie wyczuwalną gorzką nutą, zwłaszcza, gdy jest świeżo starta. Wystarczy dodać odrobinę pod koniec gotowania kapusty, szpinaku, fasoli czy cebuli. Doskonale dopełni smak dań warzywnych, ale jest też niezastąpiona w doprawianiu mięs, pasztetów, wędlin, ryb i owoców morza. Warto dodać szczyptę do grzanego wina, ponczu, kompotu, czekolady na gorąco czy kakao. Podkreśli też smak słodkich smakołyków, szczególnie szarlotki i piernika.
Przyprawa ma korzenny smak i intensywny aromat, z wyraźnie wyczuwalną gorzką nutą, zwłaszcza, gdy jest świeżo starta. Wystarczy dodać odrobinę pod koniec gotowania kapusty, szpinaku, fasoli czy cebuli. Doskonale dopełni smak dań warzywnych, ale jest też niezastąpiona w doprawianiu mięs, pasztetów, wędlin, ryb i owoców morza. Warto dodać szczyptę do grzanego wina, ponczu, kompotu, czekolady na gorąco czy kakao. Podkreśli też smak słodkich smakołyków, szczególnie szarlotki i piernika.
O przyprawach myślimy zazwyczaj w kontekście smaku, co logicznie wynika z ich nazwy. Warto pamiętać, że mają one też szereg właściwości odżywczych i umiejętnie dobierane, przyniosą korzyści dla zdrowia. Wiele przypraw pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje procesy metaboliczne. Obok gałki muszkatołowej szczególne zasługi dla układu pokarmowego mają: imbir, cynamon, goździki, majeranek, koper, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn i wspierający pracę wątroby - ostropest plamisty. Dobrze wyposażyć kuchnie w ten zestaw przypraw. Mogą okazać się bezcenne, zwłaszcza w czasie obfitego ucztowania.
O przyprawach myślimy zazwyczaj w kontekście smaku, co logicznie wynika z ich nazwy. Warto pamiętać, że mają one też szereg właściwości odżywczych i umiejętnie dobierane, przyniosą korzyści dla zdrowia. Wiele przypraw pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje procesy metaboliczne. Obok gałki muszkatołowej szczególne zasługi dla układu pokarmowego mają: imbir, cynamon, goździki, majeranek, koper, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn i wspierający pracę wątroby - ostropest plamisty. Dobrze wyposażyć kuchnie w ten zestaw przypraw. Mogą okazać się bezcenne, zwłaszcza w czasie obfitego ucztowania. 123RF/PICSEL
Gałka muszkatołowa stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co bezpośrednio wpływa na lepsze trawienie. Jest pomocna przy przejedzeniu, działa wiatropędnie. Dzięki zawartości eugenolu (substancji, która występuje też w olejku goździkowym) gałka muszkatołowa może zapobiec rozwojowi choroby wrzodowej żołądka. Eugenol hamuje stany zapalne i zapobiega uszkodzeniu błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Gałka muszkatołowa stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co bezpośrednio wpływa na lepsze trawienie. Jest pomocna przy przejedzeniu, działa wiatropędnie. Dzięki zawartości eugenolu (substancji, która występuje też w olejku goździkowym) gałka muszkatołowa może zapobiec rozwojowi choroby wrzodowej żołądka. Eugenol hamuje stany zapalne i zapobiega uszkodzeniu błony śluzowej przewodu pokarmowego. 123RF/PICSEL
Gałka muszkatołowa w kuchni powinna być stosowana z umiarem - w dużych ilościach ma właściwości halucynogenne. Zawdzięcza to mirystycynie - składnikowi obecnemu w olejkach. Używana w dużych dawkach może mieć negatywne działanie. Szczypta dodana do posiłku wręcz przeciwnie - ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mowa nie tylko o lepszym metabolizmie, gałka muszkatołowa zapobiega zakrzepom i zmianom miażdżycowym. Przyprawa może być używana jako naturalny afrodyzjak. Gałka stymuluje układ nerwowy i poprawia ukrwienie w obrębie miednicy mniejszej, w tym także narządów płciowych. Wystarczy odrobina świeżo startej. Ewa Koza, mamsmak.com
Gałka muszkatołowa w kuchni powinna być stosowana z umiarem - w dużych ilościach ma właściwości halucynogenne. Zawdzięcza to mirystycynie - składnikowi obecnemu w olejkach. Używana w dużych dawkach może mieć negatywne działanie. Szczypta dodana do posiłku wręcz przeciwnie - ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mowa nie tylko o lepszym metabolizmie, gałka muszkatołowa zapobiega zakrzepom i zmianom miażdżycowym. Przyprawa może być używana jako naturalny afrodyzjak. Gałka stymuluje układ nerwowy i poprawia ukrwienie w obrębie miednicy mniejszej, w tym także narządów płciowych. Wystarczy odrobina świeżo startej. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na