1. 1800 kcal - tyle kalorii dziennie spożywają zazwyczaj osoby, które dożywają 90 lub więcej lat. Na podstawie tej obserwacji naukowcy doszli do wniosku, że najlepiej dla naszego zdrowia oraz długości życia, gdy jadłospis pokrywa 80 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powinny w nim dominować proste, lokalne i naturalne produkty, przede wszystkim warzywa, kasze, przetwory mleczne.
2. Filarem długowieczności są też małe porcje, za to zjadane co trzy godziny. Żołądek nie jest rozciągnięty, nie zalega w nim jedzenie i nie fermentuje szkodliwie. Równocześnie organizm jest regularnie zaopatrywany w potrzebne mu składniki odżywcze.
3. Aby łatwiej było nam przestawić się na mniejsze porcje, ograniczmy sól. Okazuje się, że słone potrawy napędzają głód - i aby go zaspokoić, musimy zjeść więcej. Spożywajmy w ciągu dnia nie więcej niż szczyptę soli (ok. 1 g).
Ważna zasada: W każdym posiłku powinny znaleźć się dwie porcje warzyw (np. 1 szklanka rozdrobnionej sałaty plus 3-4 pomidorki koktajlowe).