Gotowe ciasta – czy są zdrowe?
Na pewno są wygodne w przygotowaniu i mają długi termin przydatności. Na tym kończą się ich zalety...
Wystarczy przeczytać etykietę, aby przekonać się, że lepiej wybrać ciasto domowe. Gotowe ciasta zawierają mnóstwo cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. To naturalne konserwanty. Często dodaje się ich więcej niż trzeba, by przedłużyć termin przydatności do spożycia. Prowadzi to do otyłości i cukrzycy.
Olej palmowy
Utwardzony tłuszcz roślinny zawiera izomery trans nasyconych kwasów tłuszczowych, które inicjują procesy zapalne i prowadzą do nowotworów.
Sztuczne barwniki
Szkodliwe są szczególnie E-131 (powoduje alergie) i E-132 wywołujący prócz uczuleń nadpobudliwość, problemy z sercem. Są rakotwórcze.
Przeciwutleniacze
Zwłaszcza E-320 i E-321 mogą powodować pokrzywkę, duszności, choroby nerek, wzrost ilości cholesterolu we krwi i inicjować stany zapalne.
***Zobacz także***