Reklama

Reklama

Gotowe ciasta – czy są zdrowe?

Na pewno są wygodne w przygotowaniu i mają długi termin przydatności. Na tym kończą się ich zalety...

Wystarczy przeczytać etykietę, aby przekonać się, że lepiej wybrać ciasto domowe. Gotowe ciasta zawierają mnóstwo cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. To naturalne konserwanty. Często dodaje się ich więcej niż trzeba, by przedłużyć termin przydatności do spożycia. Prowadzi to do otyłości i cukrzycy.

Uważaj też na te substancje!

Olej palmowy 

Utwardzony tłuszcz roślinny zawiera izomery trans nasyconych kwasów tłuszczowych, które inicjują procesy zapalne i prowadzą do nowotworów. 

Sztuczne barwniki 

Szkodliwe są szczególnie E-131 (powoduje alergie) i E-132 wywołujący prócz uczuleń nadpobudliwość, problemy z sercem. Są rakotwórcze. 

Przeciwutleniacze 

Zwłaszcza E-320 i E-321 mogą powodować pokrzywkę, duszności, choroby nerek, wzrost ilości cholesterolu we krwi i inicjować stany zapalne.

Reklama

***Zobacz także***

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje