Granat: Wybuchowa dawka zdrowia

article cover
123RF/PICSEL

Granat: Wybuchowa dawka zdrowia

Wśród najważniejszych korzyści zdrowotnych granatów nie można pominąć faktu, że: - hamują starzenie komórek, sprzyjają regeneracji problematycznej skóry trądzikowej i dodają jej blasku; - mają korzystny wpływ na procesy metaboliczne, usprawniają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i oczyszczanie organizmu z toksyn; - sprzyjają pracy serca i układu nerwowego; - normalizują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu; - regulują przepływ krwi i są rekomendowane przy chorobie wieńcowej; - łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą; - zapobiegają zaburzeniom erekcji. Ewa Koza, mamsmak.com
Wśród najważniejszych korzyści zdrowotnych granatów nie można pominąć faktu, że: - hamują starzenie komórek, sprzyjają regeneracji problematycznej skóry trądzikowej i dodają jej blasku; - mają korzystny wpływ na procesy metaboliczne, usprawniają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i oczyszczanie organizmu z toksyn; - sprzyjają pracy serca i układu nerwowego; - normalizują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu; - regulują przepływ krwi i są rekomendowane przy chorobie wieńcowej; - łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą; - zapobiegają zaburzeniom erekcji. Ewa Koza, mamsmak.com123RF/PICSEL
Próżno szukać jakichkolwiek granatowych odcieni, zarówno gdy oglądamy cały owoc, jak i pojedyncze ziarenka. Skąd zatem nazwa? Zagadka rozwiązuje się w trakcie jedzenia. Nasionka eksplodują między zębami z siłą granatu, uwalniając pyszny sok. To w nim skoncentrowana jest cała wartość odżywcza i lecznicze właściwości owocu.
Próżno szukać jakichkolwiek granatowych odcieni, zarówno gdy oglądamy cały owoc, jak i pojedyncze ziarenka. Skąd zatem nazwa? Zagadka rozwiązuje się w trakcie jedzenia. Nasionka eksplodują między zębami z siłą granatu, uwalniając pyszny sok. To w nim skoncentrowana jest cała wartość odżywcza i lecznicze właściwości owocu. 123RF/PICSEL
Nasiona granatu kontrastują kolorystycznie i dobrze komponują się smakowo z rukolą i sałatą lodową. Szukasz inspiracji na sałatkę z granatem? Połącz ziarna z rukolą, serem pleśniowym, figami i oliwkami. Podaj z grzankami. Oczy mówią – będzie pysznie! Najzwyklejsze naleśniki z serem ozdobione ziarenkami granatu zyskują niecodzienny wygląd i smak, podobnie jest z goframi. Już z kilku ziaren granatu zrobisz estetyczną dekorację deserów lodowych, jogurtów czy zup typu krem. W pierwszej kolejności sprawdź z kremem brokułowym, batatowym i z zielonego groszku.
Nasiona granatu kontrastują kolorystycznie i dobrze komponują się smakowo z rukolą i sałatą lodową. Szukasz inspiracji na sałatkę z granatem? Połącz ziarna z rukolą, serem pleśniowym, figami i oliwkami. Podaj z grzankami. Oczy mówią – będzie pysznie! Najzwyklejsze naleśniki z serem ozdobione ziarenkami granatu zyskują niecodzienny wygląd i smak, podobnie jest z goframi. Już z kilku ziaren granatu zrobisz estetyczną dekorację deserów lodowych, jogurtów czy zup typu krem. W pierwszej kolejności sprawdź z kremem brokułowym, batatowym i z zielonego groszku. 123RF/PICSEL
Określenie „jabłko życia” nie wzięło się znikąd. Granaty są prawdziwą skarbnicą polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które hamują działanie panoszących się wolnych rodników. To one odpowiadają za przedwczesne starzenie się naszych komórek i rozwój szeregu chorób cywilizacyjnych. Polifenole to nie cały arsenał broni, jakim dysponują granaty. Owoc zawiera duże dawki trzech silnych witamin: A, C i E, które mają właściwości antyutleniające. Trudno znaleźć roślinę, która będzie skuteczniej nokautowała głównego wroga naszego zdrowia – wolne rodniki.
Określenie „jabłko życia” nie wzięło się znikąd. Granaty są prawdziwą skarbnicą polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które hamują działanie panoszących się wolnych rodników. To one odpowiadają za przedwczesne starzenie się naszych komórek i rozwój szeregu chorób cywilizacyjnych. Polifenole to nie cały arsenał broni, jakim dysponują granaty. Owoc zawiera duże dawki trzech silnych witamin: A, C i E, które mają właściwości antyutleniające. Trudno znaleźć roślinę, która będzie skuteczniej nokautowała głównego wroga naszego zdrowia – wolne rodniki. 123RF/PICSEL
W ziarnach granatu znajdziemy również cenne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, a także szereg składników mineralnych, łącznie z rzadko osiągalnym, a koniecznym dla zdrowia tarczycy, jodem. Owoc jest źródłem błonnika, beta-karotenu i białka roślinnego.
W ziarnach granatu znajdziemy również cenne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, a także szereg składników mineralnych, łącznie z rzadko osiągalnym, a koniecznym dla zdrowia tarczycy, jodem. Owoc jest źródłem błonnika, beta-karotenu i białka roślinnego. 123RF/PICSEL
Zanim jednak poszukamy odpowiedzi, dlaczego warto go jeść, sprawdźmy jak? Oczywistym jest, że ziarenka granatu są doskonałą przekąską, która nie wymaga żadnych dodatków i może być spożywana solo. Jednak zarówno kolor, jak i kształt ziaren czyni z grantu doskonały element dekoracyjny wymyślnych deserów i dań , zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Warto udekorować nimi poranną owsiankę, tosty, kanapki czy dodać do sałatek.
Zanim jednak poszukamy odpowiedzi, dlaczego warto go jeść, sprawdźmy jak? Oczywistym jest, że ziarenka granatu są doskonałą przekąską, która nie wymaga żadnych dodatków i może być spożywana solo. Jednak zarówno kolor, jak i kształt ziaren czyni z grantu doskonały element dekoracyjny wymyślnych deserów i dań , zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Warto udekorować nimi poranną owsiankę, tosty, kanapki czy dodać do sałatek. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?