Reklama

Graviola: Wzmacnia odporność, chroni przed chorobami

Graviola - zwana również flaszowcem miękkociernistym lub guańbaną - porasta głównie tereny Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. To wiecznie zielone drzewo kwitnie niemal przez cały rok, a jej owoce wykazują nietuzinkowe właściwości zdrowotne, co zresztą potwierdziły przeprowadzone przez naukowców badania. Wyróżnia je oryginalny wygląd oraz wyjątkowy, przypominający połączenie ananasa i poziomki, smak. Śnieżnobiały miąższ gravioli pokryty jest małymi kolcami. Amerykańska medycyna naturalna docenia graviolę przede wszystkim za jej właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe i wykorzystuje do leczenia rozmaitych schorzeń. Naturalne preparaty przyrządzane na bazie tej rośliny stosowane są przy gorączce, infekcjach, przeziębieniu, zatruciach pokarmowych, schorzeniach wątroby, nadciśnieniu i w stanach depresyjnych.

Składniki odżywcze

Owoce gravioli dostarczają cennych witamin A, C, E i K, a także tych z grupy B. Ponadto zawierają kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także cynk. Innymi słowy zapewniają naszemu organizmu prawidłowe funkcjonowanie.

Obniża poziom cukru we krwi

Naukowcy wskazują, że graviola wspiera proces stabilizacji poziomu cukru we krwi i jest szczególnie zalecana diabetykom. Ekstrakt z liści rośliny obniża poziom glukozy we krwi, a substancje zawarte w owocach działają ochronnie na komórki (beta) trzustki, które odpowiedzialne są za wydzielanie insuliny.

Reklama

Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie

Przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości owoców gravioli pozwalają wykorzystywać je do łagodzenia bólu reumatycznego, a także obniżenia gorączki.

Łagodzi objawy choroby wrzodowej

Włączając graviolę do jadłospisu naturalnie zwiększamy poziom prostaglandyn w organizmie, które pełnią funkcję ochronną narządów wewnętrznych. Zapobiegają stanom zapalnym, doskonale wpływają na układ trawienny i łagodzą objawy choroby wrzodowej czy zatruć.

Wzmacnia odporność

Porcja witamin i minerałów sprawia, że graviola doskonale wzmacnia układ odpornościowy i chroni nas przed chorobami.

Działa antynowotworowo

Badania przeprowadzone przez naukowców potwierdziły, że graviola to roślina działająca antynowotworowo. Te właściwości zawdzięcza związkom zwanym acetogeninami annonaceowymi, które zwalczają komórki rakowe.

Jak jeść owoce gravioli?

Owoce gravioli najlepiej jeść, oczywiście, na surowo, ale sprawdzą się również w wersji suszonej. Stanowią doskonały dodatek do koktajli, sałatek, lodów, ciast oraz mięs.

Gdzie kupić graviolę?

W Polsce świeży owoc gravioli zakupić trudno. Znacznie łatwiej dostępny jest sok, który można nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Niestety jest drogi. Za 500 mililitrów trzeba zapłacić około 40 złotych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy