Graviola: Wzmacnia odporność i zwalcza wirusy
Graviola to na pierwszy rzut oka niepozorne, zwykłe drzewo. Zaskakuje nas dopiero, gdy dostrzeżemy jej oryginalne owoce, pokryte charakterystycznymi kolcami. Szczególnie popularna jest w krajach Ameryki Łacińskiej, gdzie stanowi nieodłączny element medycyny naturalnej. Ta niezwykła roślina to źródło wielu witamin i minerałów oraz rzadko spotykanych związków, które mają fenomenalny wpływ na nasz organizm. Nie bez powodu uznano graviolę za roślinę wykazującą właściwości antynowotworowe. Ponadto, odpowiednio stosowana łagodzi również wiele dolegliwości, a także świetnie smakuje. Co jeszcze warto wiedzieć o gravioli?
Graviola, zwana również flaszowcem miękkociernistym lub guańbaną, to wiecznie zielone drzewo porastające głównie tereny Ameryki Południowej oraz Środkowej. Graviola kwitnie przez cały rok, a jej owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Graviola ceniona jest przede wszystkim za właściwości prozdrowotne. Badania Uniwersytetu Pardue w USA dowodzą, że roślina ta działa antynowotworowo. Szczególnie popularne są owoce gravioli. Przyciągają uwagę oryginalnym wyglądem i uwodzą wyjątkowym smakiem. Miąższ dużej zielonej kuli, pokrytej małymi kolcami jest śnieżnobiały, w smaku przypominający połączenie ananasa i poziomki.
W krajach Ameryki Łacińskiej graviola zyskała szerokie zastosowanie, głównie w medycynie naturalnej. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym graviola wykorzystywana jest do leczenia różnego rodzaju schorzeń. Naturalne leki przygotowane na bazie tej rośliny stosowane są przy gorączce, przeziębieniu, zatruciach pokarmowych, schorzeniach wątroby, nadciśnieniu, a nawet w stanach depresyjnych. Sprawdźmy, czemu graviola zawdzięcza swoje rozliczne właściwości prozdrowotne.
Owoce gravioli bogate są w liczne witaminy oraz minerały. Znajdziemy w nich sporą dawkę witamin A, C, E i K, a także kilka witamin z grupy B. Ponadto, zawierają one kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także cynk. Posiadają zatem większość wartości odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Trudno się zatem dziwić, że graviola tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Obniża poziom cukru we krwi
Badania przeprowadzone przez naukowców z Kamerunu dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto, substancje zawarte w gravioli działają ochronnie na komórki (beta) trzustki, które odpowiedzialne są za wydzielanie insuliny. Graviola może zatem pomóc diabetykom ustabilizować poziom cukru.
Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
Graviola wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, szczególnie produkty powstałe na bazie jej owoców. Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej stosują je w celu złagodzenia bóli reumatycznych, a także zbicia gorączki.
Łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz problemy trawienne
Regularnie jedzona graviola zwiększa poziom prostaglandyn w organizmie, które pełnią funkcję ochronną narządów wewnętrznych. Zapobiegają stanom zapalnym, doskonale wpływają na układ trawienny, a także łagodzą objawy choroby wrzodowej czy zatruć.
Wzmacnia odporność
Solidna dawka witamin i minerałów sprawia, że graviola doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy.
Działa antynowotworowo
Badania naukowców z Uniwersytetu w Purdue potwierdzają, że graviola to roślina działająca antynowotworowo. Badacze znaleźli w niej związki zwane acetogeninami annonaceowymi, które zwalczają komórki rakowe. Udowodniono nawet, że działają one skuteczniej niż chemioterapia. Trudno zatem wątpić w fenomenalny wpływ gravioli na nasze zdrowie.
Owoce gravioli można jeść w różnej postaci. Świetnie smakują zarówno, gdy są surowe, jak i w suszonej postaci. Można dodawać je do koktajli, sałatek, lodów, ciast oraz mięs.
Gdzie kupić graviolę?
W Polsce niestety trudno dostać świeży owoc gravioli. Z dobroczynnych właściwości tej wyjątkowej rośliny możemy skorzystać sięgając po sok z gravioli, który kupimy w niektórych sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Jego cena to około 40 złotych za 500 mililitrów.