Grejpfrut – synonim zdrowia

article cover
123RF/PICSEL

Grejpfrut – synonim zdrowia

Rzadziej wybieramy łagodniejsze w smaku żółte i zielone. Zielone, powszechnie znane pod nazwą sweety są najsłodsze. Powstały w wyniku skrzyżowania grejpfruta z pomarańczą olbrzymią (pomelo). Żółte są wyraźnie kwaśne, pozbawione słodkich i gorzkich akcentów (charakterystycznych dla grejpfrutów czerwonych).
Rzadziej wybieramy łagodniejsze w smaku żółte i zielone. Zielone, powszechnie znane pod nazwą sweety są najsłodsze. Powstały w wyniku skrzyżowania grejpfruta z pomarańczą olbrzymią (pomelo). Żółte są wyraźnie kwaśne, pozbawione słodkich i gorzkich akcentów (charakterystycznych dla grejpfrutów czerwonych).
Bez kłopotu kupimy je w różnych kolorach. Polacy najczęściej sięgają po słodko-kwaśne, z wyczuwalną gorzką nutą, grejpfruty czerwone. To dobry wybór. Czerwone wygrywają zawartością królowej odporności – witaminy C, a także likopenu. Wraz z ich soczystym miąższem dostarczymy sobie pokaźnych dawek przeciwutleniaczy, wzmocnimy odporność i prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych. Odżywimy skórę.
Bez kłopotu kupimy je w różnych kolorach. Polacy najczęściej sięgają po słodko-kwaśne, z wyczuwalną gorzką nutą, grejpfruty czerwone. To dobry wybór. Czerwone wygrywają zawartością królowej odporności – witaminy C, a także likopenu. Wraz z ich soczystym miąższem dostarczymy sobie pokaźnych dawek przeciwutleniaczy, wzmocnimy odporność i prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych. Odżywimy skórę.
Mają niski indeks glikemiczny i dużą zawartość pektyn (rodzaj błonnika), dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi i utrwalają uczucie sytości. To najlepszy zestaw cech, jakie może mieć produkt spożywczy polecany diabetykom. Grejpfruty nie tylko spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie, ale regulują też poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki błonnikowi wypełniają żołądek i zmniejszają ryzyko przejadania się. Pomagają zapanować nad łakomstwem. Grejpfrut jest bezdyskusyjnie owocem numer jeden w diecie cukrzycowej!
Mają niski indeks glikemiczny i dużą zawartość pektyn (rodzaj błonnika), dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi i utrwalają uczucie sytości. To najlepszy zestaw cech, jakie może mieć produkt spożywczy polecany diabetykom. Grejpfruty nie tylko spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie, ale regulują też poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki błonnikowi wypełniają żołądek i zmniejszają ryzyko przejadania się. Pomagają zapanować nad łakomstwem. Grejpfrut jest bezdyskusyjnie owocem numer jeden w diecie cukrzycowej!
W ostatnich miesiącach życie większości z nas nabrało innego tempa. Więcej czasu spędzamy w domu, czego konsekwencją są dodatkowe kilogramy. Jeśli w aurze śniegu i mrozu tęsknisz za pierwszymi oznakami wiosny, a do tego chcesz zredukować masę ciała, koniecznie włącz do jadłospisu grejpfruty. Są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii i stymulują spalanie tłuszczów. Przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, wymiatają złogi z jelit, dzięki czemu poczujesz się lżej. Jeśli zależy ci na lepszym efekcie – zjedz owoc wraz z błonkami, które przedzielają miąższ. To w nich zawarta jest naryngina, która działa lekko przeczyszczająco.
W ostatnich miesiącach życie większości z nas nabrało innego tempa. Więcej czasu spędzamy w domu, czego konsekwencją są dodatkowe kilogramy. Jeśli w aurze śniegu i mrozu tęsknisz za pierwszymi oznakami wiosny, a do tego chcesz zredukować masę ciała, koniecznie włącz do jadłospisu grejpfruty. Są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii i stymulują spalanie tłuszczów. Przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, wymiatają złogi z jelit, dzięki czemu poczujesz się lżej. Jeśli zależy ci na lepszym efekcie – zjedz owoc wraz z błonkami, które przedzielają miąższ. To w nich zawarta jest naryngina, która działa lekko przeczyszczająco. 123RF/PICSEL
O sercu warto pomyśleć zawsze, a grejpfrut może być tego pięknym symbolem. Owoc sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego (zawiera potas). Jest najbardziej soczystą profilaktyką miażdżycy. Trzeba zaznaczyć, że sok z grejpfruta wchodzi w interakcje z wieloma lekami. Zażywasz jakieś leki na stałe, dopytaj o to lekarza prowadzącego. Masz wątpliwości? Zachowaj bezpieczny odstęp 4 godzin przed i po zażyciu farmaceutyku, dopiero wtedy sięgnij po grejpfruta. Ewa Koza, mamsmak.com
O sercu warto pomyśleć zawsze, a grejpfrut może być tego pięknym symbolem. Owoc sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego (zawiera potas). Jest najbardziej soczystą profilaktyką miażdżycy. Trzeba zaznaczyć, że sok z grejpfruta wchodzi w interakcje z wieloma lekami. Zażywasz jakieś leki na stałe, dopytaj o to lekarza prowadzącego. Masz wątpliwości? Zachowaj bezpieczny odstęp 4 godzin przed i po zażyciu farmaceutyku, dopiero wtedy sięgnij po grejpfruta. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?