Grudzień pachnie mandarynkami
Grudzień obfituje w tyle pyszności, że trudno zdecydować, po co sięgnąć w pierwszej kolejności. Postawmy na mandarynki. Te małe owoce mają wiele wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia.
Grudzień jest niezwykle wymagającym miesiącem dla nas wszystkich. W pocie czoła przygotowujemy się do świąt, później w klika dni folgujemy niemal wszystkim zachciankom kulinarnym, a po tygodniu od wieczerzy wigilijnej próbujemy się wcisnąć w szykowne sylwestrowe kreacje.
Karkołomna coroczna tradycja wydaje się nie mieć końca. Warto poszukać sprzymierzeńca. Proponuję mandarynki. Ich niepodważalnym atutem jest nobiletyna - flawonoid, który sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a obok tego pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Chyba nikt nie pogardzi takim wsparciem dla metabolizmu.
Dla smukłej sylwetki
Średniej wielkości owoc dostarcza zaledwie 35 kcal i w znakomitej większości składa się z wody (ponad 85 proc.). Jak mandarynki przyczyniają się do utrzymania lub przywrócenia szczupłej sylwetki? Zawierają przyspieszające trawienie kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy, które nie tylko usprawniają procesy metaboliczne, ale też usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii.
Kolejnym atutem mandarynek jest wspomniany już flawonoid: nobiletyna, która zapobiega odkładaniu tłuszczu w wątrobie (poprzez stymulacje genów odpowiedzialnych za spalanie nadmiaru tłuszczu oraz blokowaniu genów odpowiedzialnych za jego gromadzenie). Tłuszcz trzewny ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, a tym samym wygląd.
Dla diabetyków
Mandarynki są jednym niewielu owoców, który lekarze zalecają w diecie osób borykających się z cukrzycą. Oprócz wymienionych już kwasów organicznych i flawonoidów, które mają bezwzględnie korzystny wpływ na procesy metaboliczne, mandarynki mają niski indeks glikemiczny i niską kaloryczność, więc w rozsądnych ilościach mogą być spożywane również przez diabetyków.
Dla zdrowia oczu
Mandarynki zdecydowanie wyróżniają się wśród cytrusów zawartością witaminy A. Są więc rekomendowane dla dzieci, bo niezbędne w fazie intensywnego wzrostu. Witamina A sprzyja budowaniu mocnych kości i zębów, ma też korzystny wpływ na kondycję skóry i warunkuje prawidłową pracę oczu. Mandarynki to doskonała profilaktyka rozwoju poważnych schorzeń w obrębie narządu wzroku, takich jak jaskra czy zaćma.
Dla wzmocnienia odporności
Mandarynki są cennym źródłem witaminy C - królowej odporności. Witamina C wzmacnia system immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, a dodatkowo, jako że jest silnym przeciwutleniaczem, walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga w hamowaniu przedwczesnego starzenia komórek i ograniczaniu rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***