Grzyby, które wykazują właściwości lecznicze
Grzyby cenimy w naszej rodzimej kuchni przede wszystkim za ich walory smakowe. Ciężko sobie wyobrazić bez nich niektóre dania. Przez wiele lat istniało mylne przekonanie, że prawie w ogóle nie posiadają istotnych wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że zawierają szereg cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, które są zbawienne dla całego organizmu. Czy warto jeść grzyby? Kiedy wykazują właściwości lecznicze? Przekonajmy się.
Nie bez przyczyny grzyby określa się mianem "leśnego mięsa". Ich tzw. sucha struktura składa się przede wszystkim z białka, a prawie 90% to obecność wody. Proporcje te mogą się zmieniać w zależności od wielkości i rodzaju grzybów. Mogłoby się wydawać, że taki skład czyni z nich produkt dietetyczny. Jednak z powodu zawartości chityny – wielocukru, który jest nierozpuszczalny w żołądku – są bardzo trudno i długo trawione. Poza tym wykazuje się, że w grzybach znajdziemy szereg witamin, z których najważniejsze to A, C, K oraz te z grupy B. Ponadto jest w nich potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz śladowe ilości cynku. Mimo że są ciężkostrawne, to zawierają bardzo cenny dla układu pokarmowego błonnik.
Medycyna ludowa od dawna ceniła właściwości lecznicze grzybów. W przeszłości stanowiły remedium na problemy skórne i trudno gojące się rany. Z tego powodu powstała nauka – mykoterapia albo fungoterapia – która zajmuje się badaniem grzybów oraz leczeniem za ich pomocą. Potwierdzono więc ich zdrowotne działanie oraz odkryto, że są w stanie pomóc pozbyć się wielu dokuczliwych schorzeń, m.in. problemów trawiennych, bólu kości i stawów, stanów zapalnych, chorób układu krążenia, a ponadto mają zdolność regulowania poziomu cholesterolu.
Maślak sitarz – grzyb, którego można znaleźć przede wszystkim w lasach sosnowych. W medycynie ludowej wykorzystywano go przy problemach jamy ustnej i gardła – stanach zapalnych, paradontozie, bólu zębów oraz anginie. Lecznicze właściwości wykazuje przede wszystkim odwar stosowany jako płukanka. Posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz wzmacniające. Zmielony grzyb leczy problemy z cerą, m.in. wypryski, owrzodzenia i stany zapalne.
Boczniak ostrogowaty – grzyb, który znaleźć można w lasach; bardzo pospolity w Polsce. Ponadto jest uprawiany na skalę masową, więc jest łatwo dostępny w sklepach. Ceniony za dużą zawartość białka oraz wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Jego spożywanie pozwala obniżyć poziom cukru oraz wyregulować poziom cholesterolu. Ponadto - ze względów na swoje silne działanie nawilżające oraz przeciwzapalne - wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym.
Czernidlak kołpakowaty – grzyb bardzo popularny na terenie całej Polski. Warto wiedzieć, że do jedzenia nadają się wyłącznie okazy młode z zamkniętymi kapeluszami. Ceniony za obecność witaminy C oraz błonnika pokarmowego – wzmacnia odporność oraz reguluje pracę jelit.
Opieńka ciemna – grzyb, który ma właściwości przeciwgrzybicze oraz bakteriobójcze. Pozytywnie wpływa na pracę serca, mózgu oraz kości i stawów. Przyczynia się też do poprawy wzroku.
Borowik szlachetny – grzyb, który jest szczególnie ceniony ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze. Posiada najwięcej fosforu i potasu ze wszystkich grzybów oraz dużo dobrze przyswajalnego białka. Medycyna ludowa wykorzystywała jego kapelusze w celu gojenia wrzodziejących ran. Badania dowodzą, że zawiera w sobie wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, a ponadto ma potencjał w leczeniu chorób nowotworowych.
Mleczaj rydz – grzyb o właściwościach przeciwzapalnych i antybiotycznych. Dzięki zawartej w niej laktariowialinie niszczy drobnoustroje. Swoją barwę zawdzięcza dużej obecności karotenu.