Reklama

Reklama

Herbata z cytryną - nie taka zdrowa

Tego połączenia, zdaniem niektórych, po prostu rozdzielić się nie da. Przemawiają za tym walory smakowe i... kwestia przyzwyczajenia. Ale wygląda na to, że lepiej nie przesadzać z ilością herbacianych filiżanek wzbogaconych plasterkiem kwaskowatego owocu.

Można się oburzyć i stwierdzić, że w naszych domach latami pijało się herbatę z cytryną i nic nikomu się nie stało. Dlaczego więc eksperci odradzają takich, oczywistych wydawałoby się, połączeń?

Reklama

W liściach herbaty znajduje się glin, sam w sobie nieszkodliwy, ale pod wpływem obecnych w cytrynie kwasów zmienia się w nieobojętny dla zdrowia cytrynian glinu, prawdopodobnie odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera, a także zagrożenie zwiększoną kruchością kości. Trudno te dolegliwości skojarzyć z codziennym herbacianym nawykiem, ale naukowcy wykryli taką korelację.

Co zrobić, jeśli jednak nie trafiają do ciebie argumenty o szkodliwości tego połączenia ("w końcu piję tak od lat i nic") lub herbata bez cytrusowej wkładki ci zwyczajnie nie smakuje? Robiąc herbatę poczekaj, aż napar się zaparzy - dopiero wówczas dodawaj cytrynę. Ewentualne negatywne następstwa zostaną zminimalizowane.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje