Herbatka na infekcję według Agnieszki Maciąg
Imbir, cynamon, miód, cytryna i jeszcze opcjonalnie szczypta cayenne - takie rozgrzewające składniki znalazły się w specjalnej herbatce Agnieszki Maciąg. "Przygotowuję ją zawsze, gdy czuję się przemarznięta, przeziębiona i boli mnie gardło" - przekonuje modelka.
Czas przeziębień i wirusów drepcze nam po pietach, jeśli jednak grypę mamy dopiero przed sobą warto zadbać o swoją odporność. Na przykład przygotowując ciepłe napoje i naturalne wywary do picia. Jednym z nich jest przepis na rozgrzewającą herbatkę według modelki i zwolenniczki naturalnego odżywiania Agnieszki Maciąg.
"Przygotowuję ją zawsze, gdy czuję się przemarznięta, przeziębiona i boli mnie gardło. Cynamon jest niezastąpiony w walce z tymi dolegliwościami, a dodatek imbiru sprawia, że napój ten staje się jeszcze skuteczniejszy i cudownie rozgrzewa" - przekonuje.
Potrzebne składniki: pół albo cała łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego, 2-3 cm świeżego, obranego i pokrojonego korzenia imbiru, 5-6 całych goździków, sok wyciśnięty z cytryny, litr wody, dwie łyżki miodu lipowego, eukaliptusowego lub spadziowego z drzew iglastych, opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem soku z cytryny i miodu, umieszczamy w garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie odstawiamy do naciągnięcia. Gdy napój przestygnie, dodajemy sok z cytryny i miód. Teraz wywar należy przecedzić i pić ciepły w ciągu całego dnia. Dzbanek z napojem można umieścić na podgrzewaczu, wtedy mamy pewność, że nie wystygnie, lub przelać do termosu.