Reklama

Herbatki leczące problemy trawienne

Święta to czas, w którym bardzo łatwo się przejeść. Nic dziwnego. Każdemu trudno się oprzeć, gdy tyle pyszności na świątecznych stołach. Niestety przejedzenie się często skutkuje nieprzyjemnymi, a nawet bolesnymi dolegliwościami trawiennymi. Uciski w brzuchu, wzdęcia, zaparcia czy zgaga doskwierają nam najbardziej właśnie w święta. Dlatego przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na naturalne napary, które ukoją większość problemów trawiennych spowodowanych przejedzeniem się.

Pikantna herbatka oczyszczająca

Jeśli doskwierają ci problemy trawienne, często masz problem ze zgagą, wzdęciami i zaparciami, koniecznie wypróbuj pikantną herbatkę oczyszczającą. Ostre przyprawy fenomenalnie wpływają na przemianę materii, a ponadto oczyszczają jelita ze szkodliwych substancji i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Składniki potrzebne do przygotowania herbatki:

• ½ łyżeczki chili;

• ½ łyżeczki czarnego pieprzu;

• ½ łyżeczki kardamonu;

• około 200 mililitrów wrzątku.

Sposób przygotowania i spożywania

Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie zalej 200 mililitrami wrzątku. Odstaw do zaparzenia. Herbatkę pij godzinę po jedzeniu.

Reklama

Herbatka imbirowa

Napar z imbiru leczy wiele problemów trawiennych. Przede wszystkim łagodzi niestrawność, redukuje zaparcia i przyspiesza przemianę materii. Ten napój dedykowany jest dla wszystkich osób, które często zmagają się z poświątecznymi dolegliwościami trawiennymi.

Składniki potrzebne do przygotowania herbatki:

• niewielki korzeń imbiru;

• sok z połowy limonki;

• łyżeczka miodu;

• ciepła woda.

Sposób przygotowania:

1. Obierz imbir ze skórki, zetrzyj na tarce do szklanki lub kubka i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw na kilka minut do zaparzenia się.

2. Dodaj sok z limonki oraz miód i dokładnie wymieszaj całość.

Herbatkę imbirową pij do trzech razy dziennie, aż miną dolegliwości trawienne.

Miodówka

Miodówka to nic innego, jak ciepła woda z miodem. Ten prosty napój działa świetnie na trawienie, a ponadto wzmacnia odporność jelit. Wystarczy, że zalejesz trzy łyżki miodu 200 mililitrami ciepłej wody i odstawisz na pół godziny. Miodówkę najlepiej pić na czczo – wtedy przynosi najlepsze efekty.

Herbatka rumiankowa

Herbatka z rumianku działa rozkurczowo i oczyszczająco. Złagodzi bóle związane z przejedzeniem i usprawni przemianę materii.

Składniki potrzebne do przygotowania naparu:

• torebka lub pełna łyżeczka suszonego rumianku;

• wrzątek.

Zalej wrzątkiem rumianek i odstaw do zaparzenia. Pij herbatkę dwa razy dziennie.

Herbatka z korzenia lukrecji

Ostatnia propozycja to napar z korzenia lukrecji, który poprawia pracę jelit i wątroby. By przygotować herbatkę, wystarczy zalać wrzątkiem świeży lub suszony korzeń lukrecji i odstawić do zaparzenia. Herbatkę pij raz dziennie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy