Hipoglikemia niecukrzycowa - jakie są jej przyczyny?
Hipoglikemia, czyli niski poziom glukozy we krwi, to stan, który dotyka nie tylko zdiagnozowanych cukrzyków. Istnieje bowiem coś takiego jak hipoglikemia niecukrzycowa. Kiedy mamy do czynienia z pierwszym typem hipoglikemii oznacza to, że w organizmie występuje zbyt mała ilość lub brak insuliny lub funkcjonuje ona w nieodpowiedni sposób. W rezultacie tych zaburzeń glukoza nie może przenikać z krwi do wnętrza komórek i nie dostarcza im energii potrzebnej do życia. W przypadku hipoglikemii niecukrzycowej, kiedy u pacjentów cukrzyca nie jest zdiagnozowana, coś innego może być przyczyną nieprawidłowości.
Kiedy kilka godzin po posiłku pojawiają się drgawki, osłabienie, mdłości lub zawroty głowy to znak, że być może mamy do czynienia z tzw. hipoglikemią reaktywną, której przyczyną jest spadek cukru we krwi. Obniża ona zdolność organizmu do prawidłowego wchłaniania witamin i minerałów i może mieć bardzo zły wpływ na nasze samopoczucie. Kiedy więc kilka godzin po jedzeniu odczuwasz dyskomfort fizyczny i psychiczny, sprawdź, czy nie występuje u ciebie ten rodzaj hipoglikemii.
Przyczyną występowania hipoglikemii reaktywnej może być niedawno przebyta operacja żołądka, w wyniku której proces trawienia pokarmu zostaje spowolniony. Wówczas uzyskanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi może być opóźnione.
Jak informują ulotki dołączane do opakowań leków, ich przyjmowanie wiąże się z możliwością występowania całej masy skutków ubocznych: mdłości, osłabienie, brak koncentracji, zaburzenie widzenia. Nie powinno więc dziwić, że na długiej liście możliwych działań niepożądanych leków znaleźć możemy też zmiany stężenia cukru we krwi. Do grupy leków, które powodują te zaburzenia, zalicza się m.in. salicylany (typ leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych) i sulfonamidy (antybiotyki).
Wypicie lampki wina do obiadu lub szklanki piwa z przyjaciółmi to nie grzech. Jednak nadmierne spożywanie napojów alkoholowych może przyczynić się do wystąpienia hipoglikemii. Zawroty głowy, drgawki, zdenerwowanie i rozdrażnienie występujące po spożyciu alkoholu mogą mieć związek ze spadkiem poziomu cukru we krwi, dlatego należy starać się minimalizować ryzyko wystąpienia hipoglikemii w trakcie lub po spożyciu alkoholu.
Chcąc zrzucić zbędne kilogramy często wpadamy w pułapkę złych nawyków żywieniowych. Brak spożywania regularnych i pełnowartościowych posiłków to prosta droga do zaburzenia poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, do zafundowania sobie złego samopoczucia. Zasada „jedz mało, ale często” nie bez przyczyny powtarzana jest przez dietetyków jak mantra. Dzięki temu systematycznie dostarczamy organizmowi małych ilości cukru i nie dopuszczamy do spadku jego poziomu.
Hipoglikemia niecukrzycowa może rozwijać się w konsekwencji zdiagnozowania w organizmie guza insulinowego, czyli nowotworu trzustki. Wytwarza on insulinę w nadmierny i niekontrolowany sposób, w związku z czym głównym jednym z objawów jego występowania jest hipoglikemia.
Listę problemów zdrowotnych, które prowadzić mogą do hipoglikemii niecukrzycowej, zamyka nieprawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej organizmu. Chodzi o niedobór hormonów z przysadki mózgowej i gruczołów nadnercza, które pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
Zawroty głowy, nadmierne rozdrażnienie, niepohamowany apetyt i ochota na słodycze, uczucie senności, brak koncentracji to objawy, których występowanie powinno skłonić do wizyty u lekarza. Po wykonaniu odpowiednich badań krwi i analizie stylu życia pacjenta będzie on mógł przedstawić diagnozę i rozpocząć ewentualne leczenie. Jak widać, niski poziom cukru we krwi nie musi oznaczać cukrzycy. Być może wystarczy podjąć próbę zmiany nawyków żywieniowych, ograniczyć ilość spożywanego alkoholu i odstawić leki, które być może są przyczyną złego samopoczucia. Nigdy nie jest za późno, by zadbać o swoje zdrowie.