Reklama

Imbir - dlaczego warto zaczynać z nim dzień?

Pomaga pozbyć się nudności, rozgrzewa i przyspiesza trawienie, uśmierza ból mięśni, pomaga też przy przeziębieniu. Imbir to cudowna roślina, której szczególnie mocno docenimy o poranku. Dlaczego? Oto sześć sposobów na imbirowy początek dnia.

Kawa na dobry start

Kawa i imbir to zestaw o niezwykłej sile zwalczania wolnych rodników, szczególnie, że to właśnie kawa jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy na świecie. 

Dodanie łyżeczki zmielonego imbiru do porannej kawy sprawi, że błyskawicznie poczujesz przypływ energii, znacznie mocniejszy niż wtedy, gdy wypijesz klasyczną filiżankę małej czarnej. 

Ten zestaw pomaga też spalać tłuszcz i przyspiesza metabolizm.

Herbata - bomba witaminy C

Po herbatę z imbirem sięgamy zwykle wtedy, gdy porządnie zmarzniemy i szukamy szybkiego sposobu na rozgrzanie i uniknięcie przeziębienia. Jednak ten napój jest też prawdziwym sprzymierzeńcem naszego żołądka - pomoże przy niestrawności, mdłościach, także przy porannych nudnościach w ciąży. 

Reklama

Napar z imbiru jest też bogaty w witaminę C, która poprawia odporność, działa odmładzająco na skórę i pomaga zwalczać wolne rodniki.

By przygotować napar z imbiru, wrzuć kawałek świeżego korzenia na 10 minut do gotującej się wody.

Dżem z imbirem

Lubisz zjeść na śniadanie kromkę chleba (tosta lub biszkopta) z dżemem? To świetnie! Od teraz możesz zastąpić ulubione powidło dżemem z dodatkiem imbiru. Jeśli będzie ci trudno znaleźć gotowy produkt w sklepie, możesz zrobić dżem samodzielnie.

A jeżeli unikasz cukru i z tego powodu nie jadasz dżemów, połącz przeciśnięty korzeń imbiru z masłem. Polubisz ten smak!

Syrop z imbiru - do wszystkiego!

Lubisz pić herbatę z sokiem? Polewać naleśniki syropem klonowym? Dodawać go do owsianki lub innych potraw? Wszystkie soki i syropy świata możesz od dziś zastępować syropem z imbiru.

Znajdziesz go w sklepach z dobrej jakości żywnością lub wykonasz samodzielnie. Wystarczy, że 200 gram świeżego, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki imbiru zasypiesz szklanką cukru i zalejesz szklanką wody, a następnie będziesz gotować przez 30 minut na małym ogniu. 

Po odcedzeniu uzyskasz klarowny, wartościowy i smaczny syrop.

Müsli lub granola z imbirem

Jadasz na śniadanie płatki zbożowe lub granolę? Jeśli tak, możliwe że do miseczki dodajesz odrobinę miodu. Od teraz możesz połączyć go z odrobiną świeżego, tartego imbiru. Taka porcja na śniadanie szybko postawi cię na nowi, sprawi też, że twój układ pokarmowy szybciej obudzi się i zacznie lepiej pracować. 

Imbir ma też właściwości przeciwzapalne, więc przyspiesza leczenie wielu chorób. Doceniają go na przykład osoby cierpiące na reumatyzm.

Napar z imbiru

Świetnie pobudzi twoje jelita do pracy i trawienia wszystkiego, co zjesz w ciągu dnia. Dzień możesz rozpocząć od szklanki ostudzonego naparu z imbiru, a jeśli ten jest dla ciebie zbyt mocny - dodać kawałeczek korzenia do porannego smoothie. 

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z imbirowymi porankami, zacznij od malutkiego kawałeczka i ewentualnie, stopniowo zwiększaj dawkę. Imbir jest pikantny!


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy