Reklama

Reklama

Imbir - dlaczego warto zaczynać z nim dzień?

Pomaga pozbyć się nudności, rozgrzewa i przyspiesza trawienie, uśmierza ból mięśni, pomaga też przy przeziębieniu. Imbir to cudowna roślina, której szczególnie mocno docenimy o poranku. Dlaczego? Oto sześć sposobów na imbirowy początek dnia.

Kawa na dobry start

Reklama

Kawa i imbir to zestaw o niezwykłej sile zwalczania wolnych rodników, szczególnie, że to właśnie kawa jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy na świecie. 

Dodanie łyżeczki zmielonego imbiru do porannej kawy sprawi, że błyskawicznie poczujesz przypływ energii, znacznie mocniejszy niż wtedy, gdy wypijesz klasyczną filiżankę małej czarnej. 

Ten zestaw pomaga też spalać tłuszcz i przyspiesza metabolizm.

Herbata - bomba witaminy C

Po herbatę z imbirem sięgamy zwykle wtedy, gdy porządnie zmarzniemy i szukamy szybkiego sposobu na rozgrzanie i uniknięcie przeziębienia. Jednak ten napój jest też prawdziwym sprzymierzeńcem naszego żołądka - pomoże przy niestrawności, mdłościach, także przy porannych nudnościach w ciąży. 

Napar z imbiru jest też bogaty w witaminę C, która poprawia odporność, działa odmładzająco na skórę i pomaga zwalczać wolne rodniki.

By przygotować napar z imbiru, wrzuć kawałek świeżego korzenia na 10 minut do gotującej się wody.

Dżem z imbirem

Lubisz zjeść na śniadanie kromkę chleba (tosta lub biszkopta) z dżemem? To świetnie! Od teraz możesz zastąpić ulubione powidło dżemem z dodatkiem imbiru. Jeśli będzie ci trudno znaleźć gotowy produkt w sklepie, możesz zrobić dżem samodzielnie.

A jeżeli unikasz cukru i z tego powodu nie jadasz dżemów, połącz przeciśnięty korzeń imbiru z masłem. Polubisz ten smak!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje