Imbir – rozgrzej się skutecznie

article cover
123RF/PICSEL

Imbir – rozgrzej się skutecznie

Plaster imbiru warto dodać do ulubionej herbaty, a także do kawy doprawiając ją jeszcze szczyptą kardamonu. Rozpieścimy zmysły smaku i węchu. Optymalne dawkowanie imbiru trzeba dopasować do indywidualnych preferencji organizmu. Jeśli masz leniwe jelita, włączaj go stopniowo i obserwuj, co się wydarzy. Jeśli twój brzuch trawi, jak szalony, stosuj imbir ostrożnie.
Plaster imbiru warto dodać do ulubionej herbaty, a także do kawy doprawiając ją jeszcze szczyptą kardamonu. Rozpieścimy zmysły smaku i węchu. Optymalne dawkowanie imbiru trzeba dopasować do indywidualnych preferencji organizmu. Jeśli masz leniwe jelita, włączaj go stopniowo i obserwuj, co się wydarzy. Jeśli twój brzuch trawi, jak szalony, stosuj imbir ostrożnie. 123RF/PICSEL
Polacy najchętniej sięgają po imbir sprzedawany w postaci przyprawy. Warto skorzystać również z właściwości świeżego imbiru, który bez kłopotu kupimy w każdym sklepie i na targu. Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznych pierników bez korzennego aromatu imbiru, grono fanów piwa imbirowego też jest znaczące. Poszerzmy listę imbirowych przysmaków, to się naprawdę opłaca. Korzeń imbiru doskonale podkręci smak i przyniesie wiele korzyści dla zdrowia.
Polacy najchętniej sięgają po imbir sprzedawany w postaci przyprawy. Warto skorzystać również z właściwości świeżego imbiru, który bez kłopotu kupimy w każdym sklepie i na targu. Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznych pierników bez korzennego aromatu imbiru, grono fanów piwa imbirowego też jest znaczące. Poszerzmy listę imbirowych przysmaków, to się naprawdę opłaca. Korzeń imbiru doskonale podkręci smak i przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. 123RF/PICSEL
Drobno pokrojony lub starty imbir to doskonałe dopełnienie sałatek i najprostszych surówek. Nawet klasyczna marchew z jabłkiem nabiera wyrazistego smaku, gdy dodamy do niej odrobinę imbiru. Imbirowe nuty smakowe dobrze podkreślają smak dań mięsnych, jednocześnie ułatwiając ich trawienie. Dlatego warto go dodać zarówno do białego mięsa, jak i do dziczyzny, a także ryb. Jeśli zależy nam na porządnym rozgrzaniu – przygotujmy zupę krem, do której tuz przed zblendowaniem ugotowanych warzyw dodamy kawałek surowego imbiru. To tylko część możliwości wykorzystania tej cennej rośliny. Nie poprzestawaj na cudzych pomysłach, szukaj nowych. Kuchnia pachnąca imbirem, to zdrowsze życie. Ewa Koza, mamsmak.com
Drobno pokrojony lub starty imbir to doskonałe dopełnienie sałatek i najprostszych surówek. Nawet klasyczna marchew z jabłkiem nabiera wyrazistego smaku, gdy dodamy do niej odrobinę imbiru. Imbirowe nuty smakowe dobrze podkreślają smak dań mięsnych, jednocześnie ułatwiając ich trawienie. Dlatego warto go dodać zarówno do białego mięsa, jak i do dziczyzny, a także ryb. Jeśli zależy nam na porządnym rozgrzaniu – przygotujmy zupę krem, do której tuz przed zblendowaniem ugotowanych warzyw dodamy kawałek surowego imbiru. To tylko część możliwości wykorzystania tej cennej rośliny. Nie poprzestawaj na cudzych pomysłach, szukaj nowych. Kuchnia pachnąca imbirem, to zdrowsze życie. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Po powrocie z zimowego spaceru, jak i po obfitym ciężkostrawnym posiłku, a także gdy męczą nas mdłości (w tym związane z ciążą) najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie świeżego naparu. Dwu-trzycentymetrowy kawałek korzenia delikatnie obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i zalewamy wrzątkiem. Po przestudzeniu jest gotowy do picia. W przypadku przeziębienia warto go wzbogacić kilkoma goździkami, łyżeczką naturalnego miodu, szczyptą cynamonu i łyżką soku z cytryny. Po wypiciu idziemy spać, a nowy dzień witamy w pełnym zdrowiu.
Po powrocie z zimowego spaceru, jak i po obfitym ciężkostrawnym posiłku, a także gdy męczą nas mdłości (w tym związane z ciążą) najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie świeżego naparu. Dwu-trzycentymetrowy kawałek korzenia delikatnie obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i zalewamy wrzątkiem. Po przestudzeniu jest gotowy do picia. W przypadku przeziębienia warto go wzbogacić kilkoma goździkami, łyżeczką naturalnego miodu, szczyptą cynamonu i łyżką soku z cytryny. Po wypiciu idziemy spać, a nowy dzień witamy w pełnym zdrowiu. 123RF/PICSEL
Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i fitoterapii, bo obok intensyfikowania doznań smakowych, imbir skrywa wiele właściwości leczniczych. Roślina ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Sprzyja łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Warto mieć ją pod ręka w przypadku przeziębienia, łagodzi objawy i skraca czas trwania infekcji. Imbir skutecznie znosi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną i bolesnym miesiączkowaniem.
Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i fitoterapii, bo obok intensyfikowania doznań smakowych, imbir skrywa wiele właściwości leczniczych. Roślina ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Sprzyja łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Warto mieć ją pod ręka w przypadku przeziębienia, łagodzi objawy i skraca czas trwania infekcji. Imbir skutecznie znosi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną i bolesnym miesiączkowaniem. 123RF/PICSEL
Dokładnie ten sam napar usprawni procesy metaboliczne, przyspieszy oczyszczanie organizmu z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Zniesie dyskomfort trawienny i uczucie przepełnienia, jakie pojawia się po ciężkostrawnych posiłkach mięsnych, mącznych i produktach smażonych w głębokim tłuszczu.
Dokładnie ten sam napar usprawni procesy metaboliczne, przyspieszy oczyszczanie organizmu z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Zniesie dyskomfort trawienny i uczucie przepełnienia, jakie pojawia się po ciężkostrawnych posiłkach mięsnych, mącznych i produktach smażonych w głębokim tłuszczu. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?