Reklama

Reklama

Jak chronić się przed trującymi mykotoksynami?

Są niewidoczne jak bakterie i wirusy – i tak samo dla nas szkodliwe. Przewlekłe zmęczenie, migreny i alergie, które pozornie biorą się znikąd, to często ich sprawa.

Mykotoksyny to trujące substancje, produkowane przez grzyby, przede wszystkim przez tzw. grzyby nitkowate, zwane potocznie pleśniami.

Reklama

Są one silnie toksyczne dla ludzi i powodują wiele poważnych schorzeń oraz przewlekłych zatruć – równie groźnych dla życia i zdrowia, jak przewlekłe zatrucie metalami ciężkimi. 

Na ich działanie jesteśmy narażeni nawet we własnych domach. Mogą także występować w przemysłowo przygotowywanej żywności. Toksyny te są obecne również w nieprawidłowo magazynowanych warzywach i owocach. 

Zapytaliśmy ekspertów, jak rozpoznawać objawy zatrucia mykotoksynami, jak się przed nimi chronić i czego unikać, jakie są najnowsze zalecania oraz gdzie najczęściej mamy kontakt z mykotoksynami.

W naszym jedzeniu...

Toksyczne pleśnie rozwijają się najczęściej w produktach zbożowych, kaszach, orzechach oraz w długo przechowywanych owocach i warzywach i ich przetworach. Toksyny wytworzone przez pleśnie atakujące żywność kumulują się w naszych organizmach, prowadząc do przewlekłych zatruć. 

Objawy zatrucia to:

- stałe uczucie zmęczenia, niewywołane chorobą, niezwiązane z trybem życia, często występujące już od wczesnych godzin porannych,

- zaburzenia nastroju, uczucie smutku, rozdrażnienia,

- zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, uczucie oszołomienia, dezorientacji.

Te toksyny mają także potwierdzone w badaniach działanie rakotwórcze, przyczyniają się m.in. do rozwoju nowotworów wątroby i nerek.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje