Jak dbać o nerki, żeby były zdrowe?

Przewlekła choroba nerek rozwija się latami - czasami są to dekady
Przewlekła choroba nerek rozwija się latami - czasami są to dekady123RF/PICSEL

Maraton i innego rodzaju intensywny wysiłek może być groźny

Nerki są jednym z najważniejszych narządów
Nerki są jednym z najważniejszych narządów123RF/PICSEL

Trujące potrawy z grilla. Czego lepiej unikać?

Tłustych produktów mięsnych – poza tym, że same w sobie są niezdrowe, to dodatkowo tłuszcz wydobywający się z nich podczas grillowania powoduje produkcję szkodliwego dymu. Od nadmiaru tłustych potraw grozi też niestrawność.
Tłustych produktów mięsnych – poza tym, że same w sobie są niezdrowe, to dodatkowo tłuszcz wydobywający się z nich podczas grillowania powoduje produkcję szkodliwego dymu. Od nadmiaru tłustych potraw grozi też niestrawność.123RF/PICSEL
Możemy jednak zminimalizować zagrożenie – przede wszystkim podczas korzystania z klasycznego grilla warto poczekać, aż dobrze się rozpali, węgielki pokryją się grubą warstwą popiołu, a dym będzie minimalny. Dobrze też używać specjalnych tacek do grillowania, by ograniczyć przenikanie dymu do jedzenia.
Możemy jednak zminimalizować zagrożenie – przede wszystkim podczas korzystania z klasycznego grilla warto poczekać, aż dobrze się rozpali, węgielki pokryją się grubą warstwą popiołu, a dym będzie minimalny. Dobrze też używać specjalnych tacek do grillowania, by ograniczyć przenikanie dymu do jedzenia.
Lepszą, zdrowszą opcją będzie grill gazowy oraz elektryczny. Wadą tego pierwszego jest natomiast długi czas pieczenia potraw, które w efekcie mogą być suche i mało pożywne. Grill elektryczny teoretycznie jest najzdrowszą opcją, jednak trzeba pamiętać, aby nie palić na nim jedzenia – wszystko, na czym pojawi się czarny nalot podczas grillowania uznaje się za szkodliwe.
Lepszą, zdrowszą opcją będzie grill gazowy oraz elektryczny. Wadą tego pierwszego jest natomiast długi czas pieczenia potraw, które w efekcie mogą być suche i mało pożywne. Grill elektryczny teoretycznie jest najzdrowszą opcją, jednak trzeba pamiętać, aby nie palić na nim jedzenia – wszystko, na czym pojawi się czarny nalot podczas grillowania uznaje się za szkodliwe.
Wybór grilla ma znaczenie. Odradza się używania takich, w którym opałem jest brykiet z węgla drzewnego. Podczas grillowania na grillu węglowym stwierdzono obecność aż 13 z 16 substancji rakotwórczych!
Wybór grilla ma znaczenie. Odradza się używania takich, w którym opałem jest brykiet z węgla drzewnego. Podczas grillowania na grillu węglowym stwierdzono obecność aż 13 z 16 substancji rakotwórczych! 123RF/PICSEL
Spalonych potraw, czyli wszystkiego co ma czarną powłokę – chleba, mięsa oraz warzyw (np. kukurydzy).
Spalonych potraw, czyli wszystkiego co ma czarną powłokę – chleba, mięsa oraz warzyw (np. kukurydzy).123RF/PICSEL
Tłuszcz, który spływa na brykiet tworzy bardzo groźną kombinację związków chemicznych – podobną do tych pochodzących ze smogu! Benzoapiren i benzoepiren znajdują się nie tylko w dymie, który wydziela się podczas tego typu obróbki, ale także osiada na produktach spożywczych, które nie są niczym osłonięte.
Tłuszcz, który spływa na brykiet tworzy bardzo groźną kombinację związków chemicznych – podobną do tych pochodzących ze smogu! Benzoapiren i benzoepiren znajdują się nie tylko w dymie, który wydziela się podczas tego typu obróbki, ale także osiada na produktach spożywczych, które nie są niczym osłonięte.
Podczas grillowania do żywności przedostają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH). Powstają one na skutek spalania produktów - nie tylko drewna czy węgla, ale także np. asfaltu! Uszkadzają one łańcuch DNA, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Te same węglowodory są obecne również w dymie tytoniowym! Do żywność, którą przypiekamy na grillu (np. przypalony chleb, kiełbasa czy warzywa) przedostają się rakotwórcze substancje. Oczywiście organizm może sobie z tym poradzić i teoretycznie powinien usunąć szkodliwe związki. Zawsze jednak istnieje ryzyko, że część z toksyn pozostanie i przekształci się w poważne schorzenie – tym bardziej, jeśli tego typu posiłki serwujemy sobie często. Czego kategorycznie powinno się unikać?
Podczas grillowania do żywności przedostają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH). Powstają one na skutek spalania produktów - nie tylko drewna czy węgla, ale także np. asfaltu! Uszkadzają one łańcuch DNA, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Te same węglowodory są obecne również w dymie tytoniowym! Do żywność, którą przypiekamy na grillu (np. przypalony chleb, kiełbasa czy warzywa) przedostają się rakotwórcze substancje. Oczywiście organizm może sobie z tym poradzić i teoretycznie powinien usunąć szkodliwe związki. Zawsze jednak istnieje ryzyko, że część z toksyn pozostanie i przekształci się w poważne schorzenie – tym bardziej, jeśli tego typu posiłki serwujemy sobie często. Czego kategorycznie powinno się unikać?
Gotowe produkty na grilla, które często możemy spotkać w supermarketach. Zwykle jest to słabej jakości mięso, już zamarynowane - wystarczy tylko wyłożyć je na ruszt. Na ogół dodatki, które wchodzą w skład takich marynaty nafaszerowane są konserwantami i szkodliwymi substancjami. Dużo zdrowiej jest przyprawić samodzielnie warzywa i chude mięso drobiowe przy pomocy czosnku, oliwy oraz ziół.
Gotowe produkty na grilla, które często możemy spotkać w supermarketach. Zwykle jest to słabej jakości mięso, już zamarynowane - wystarczy tylko wyłożyć je na ruszt. Na ogół dodatki, które wchodzą w skład takich marynaty nafaszerowane są konserwantami i szkodliwymi substancjami. Dużo zdrowiej jest przyprawić samodzielnie warzywa i chude mięso drobiowe przy pomocy czosnku, oliwy oraz ziół.
Jeśli chcemy ugrillować mięso, najczęściej marynujemy je wcześniej, następnie wykładamy na kratę grilla, a tłuszcz który się z niego wytapia skapuje na rozżarzony węgiel. Większość z nas myśli, że ten sposób jest najlepszy i najzdrowszy. Nic bardziej mylnego!
Jeśli chcemy ugrillować mięso, najczęściej marynujemy je wcześniej, następnie wykładamy na kratę grilla, a tłuszcz który się z niego wytapia skapuje na rozżarzony węgiel. Większość z nas myśli, że ten sposób jest najlepszy i najzdrowszy. Nic bardziej mylnego!

Przewlekła choroba nerek

  • ogólne złe samopoczucie, spadek zainteresowania codziennymi aktywnościami, kłopoty z koncentracją, zmęczenie;
  • mdłości;
  • utrata apetytu lub wrażenie, że jedzenie ma dziwny smak;
  • zmniejszenie objętości moczu lub potrzeba oddawania moczu w nocy;
  • przebarwienia i skłonność do zranień skóry, świąd;
  • obrzęki wokół kostek i podudzi;
  • obniżenie aktywności seksualnej;
  • bóle w klatce piersiowej;
  • skurcze, mrowienia i świąd.
Kolor moczu wiele mówi o stanie nerek. Pozwala nam się też zorientować, czy pijemy odpowiedno dużo
Kolor moczu wiele mówi o stanie nerek. Pozwala nam się też zorientować, czy pijemy odpowiedno dużo123RF/PICSEL

Co robić, by nie doszło do przewlekłej choroby nerek?

Jaka dieta dla zdrowia nerek?

Czyste powietrze - ważne dla nerek

Problemy z nerkami będzie mieć ponad połowa starszych ludzi
Problemy z nerkami będzie mieć ponad połowa starszych ludzi123RF/PICSEL
Brak interwencji przy pierwszych objawach chorych nerek może się skończyć dializami lub przeszczepem nerki
Brak interwencji przy pierwszych objawach chorych nerek może się skończyć dializami lub przeszczepem nerki123RF/PICSEL

Kamienie w nerkach

Nadmierne spożywanie zielonych koktajli może się przyczynić do kamicy nerekNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa