Jak docenić wiek 40+

Po czterdziestych urodzinach powinnach bardziej zwracać uwagę na to, co jesz
Po czterdziestych urodzinach powinnach bardziej zwracać uwagę na to, co jesz123RF/PICSEL
  • Białko - minimum 2-3 porcje po 30-40 g; chroni nas ono przed utratą mięśni. Wybierajmy chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, twaróg.
  • Wapń - wzmacnia kości, co jest szczególnie ważne, bo z wiekiem, wraz ze spadkiem poziomu estrogenów, rośnie zagrożenie osteoporozą. Znajdziemy go głównie w nabiale (mleku, kefirze, maślance).
  • Witamina D - ułatwia wchłanianie wapnia. Ostatnie badania wykazały, że niemal połowa Polaków ma niedobór tej witaminy. Wytwarzana jest ona pod wpływem działania słońca na skórę, poza tym znajduje się w tranie i rybach (węgorzu, śledziach, makreli, łososiu, tuńczyku).
  • Błonnik - wypełnia żołądek i hamuje uczucie głodu oraz poprawia pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie. Znajduje się m.in. w warzywach i nieprzetworzonych produktach zbożowych - łyżkę otrębów można dodać do każdej potrawy.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - np. 2-3 łyżki oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub siemienia lnianego; zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu i powstawaniu miażdżycy.
  • Przeciwutleniacze - należy jeść ich jak najwięcej, bo wymiatają z organizmu przyspieszające starzenie wolne rodniki. Występują w owocach - czarnych porzeczkach, cytrusach, aronii, żurawinie, jagodach, warzywach - pomidorach, jarmużu, fasoli, soi. Mają je też przyprawy, ale te naturalne, np. suszone zioła. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej!
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?