Reklama

Jak gasić zapalenie pęcherza

Wypijaj 2,5 l płynów w ciągu dnia, najlepiej szklankę co godzinę.

Chory pęcherz lubi ciepło. Gdy poczujesz pieczenie i ból przy oddawaniu moczu, przez trzy dni zostań w domu i poleguj pod kocem. Kilka razy dziennie rozgrzewaj dół brzucha termoforem. Jeśli musisz wyjść z domu, zadbaj o ciepłą bieliznę. Stosuj też sprawdzone sposoby zwalczające infekcję.

Dużo płynów: To podstawa leczenia! Rozcieńczają mocz i wypłukują bakterie, które spowodowały infekcję. Do "płukania" dobra jest niegazowana woda mineralna o temperaturze pokojowej, może też być przegotowana "kranówka". Trzy razy dziennie wypijaj pół szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny, najlepiej pół godz. przed posiłkiem. Cytryna to skarbnica witaminy C, która zakwasza mocz i hamuje rozwój bakterii.

Reklama

Pij ziołowe napary: Zalej szklanką wrzątku łyżeczkę suszu z pokrzywy lub skrzypu (są moczopędne). Zaparzaj 15 minut. Pij 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Rady świętej Hildegardy: Przez trzy dni wypijaj po litrze soku pomarańczowego, a przez kolejne trzy po litrze soku z winogron lub borówki brusznicy. W trakcie infekcji unikaj mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ostrych przypraw.

Produkty z lnu: Chronią układ moczowy przed osiadaniem w nim bakterii, działają przeciwzapalnie. Olej lniany w gotowaniu traci swe właściwości; używaj go np. do sałatek, białego sera. Możesz go pić - dwa razy dziennie łyżkę, po posiłku. Do potraw dodawaj zmielone siemię (2 łyżki dziennie).

Kasza jaglana: Jedz ją 3 razy dziennie przez trzy dni - zadziała jak antybiotyk. Trzy łyżki kaszy porządnie wypłucz na sitku, zalej szklanką zimnej wody. Gotuj na bardzo wolnym ogniu ok. 20 minut. Jedz z masłem lub duszonym jabłkiem, z warzywami lub jako dodatek do mięsa.

Czosnek i cebula: Te naturalne antybiotyki mają właściwości moczopędne. 2 ząbki czosnku rozgnieć, zalej 1/4 l gorącej wody, zostaw na 5 minut. Pij 3 razy dziennie. Średnią cebulę pokrój na 4 części, zalej 1 l zimnej wody, gotuj 20 minut. Odstaw na 8 godz. Pij po szklance.

Nasiadówki: Koją pieczenie i ból. 2 łyżki kory dębu lub rumianku zalej szklanką wrzątku. Po 10 minutach przecedź, wlej do wanny z ciepłą wodą, która powinna sięgać ci do talii. Posiedź w niej 15 minut. Rób to rano i wieczorem.

Żurawina działa przeciwzapalnie, zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii, uniemożliwia im osadzanie się na ściankach pęcherza. Zjadaj dziennie garść suszonych owoców lub pij 2 szklanki soku. Skuteczność żurawiny zwiększa witamina C, spożywaj ją więc w towarzystwie owoców i warzyw.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy