Reklama

Reklama

Jak jemy w czasie pandemii? Zaskakujące wyniki badań

Domowa izolacja nie tylko pcha nas w stronę kulinarnych eksperymentów i większego zainteresowania gotowaniem. Wpływa również na nasze decyzje dotyczące tego, co jemy.

- W dobie globalnej pandemii konsumenci są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia i praktyk niezbędnych do jego obrony - informuje raport przygotowany przez Tastewise. 

Reklama

Żywność i napoje, które są korzystne dla układu odpornościowego, sprzyjające odprężeniu i przynoszące ogólne zdrowotne korzyści, stają się coraz bardziej popularne. 

- Już w ubiegłym roku konsumenci coraz częściej zwracali się ku żywności i napojom w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, ale w czasie koronawirusa trend stał się jeszcze wyraźniejszy - dowodzi raport.

W siłę rośnie również zainteresowanie dietą roślinną. Raport Global Web Index pokazuje, że młodsze pokolenie zastanawia się nad swoją dietą. Bierze pod uwagę takie czynniki jak zdrowie, ale również środowisko. W związku z tym ich wybory żywieniowe i związane z tym wybory w trakcie zakupów, bardziej koncentrują się na zdrowej żywności.

Równocześnie rośnie zainteresowanie dietą roślinną, a także dietą fleksitariańską, która zakłada większą elastyczność. Osoby wybierające taki model żywienia, nie rezygnują z mięsa i produktów zwierzęcych, ale znacznie je ograniczają.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: pandemia | wegetarianizm

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje