Jak naturalnie leczyć anemię?
Anemia, zwana też niedokrwistością, to choroba, która charakteryzuje się zbyt małą ilością czerwonych krwinek. Najczęściej dochodzi do niej na skutek niedoboru żelaza (z powodu nieprawidłowej diety, dużej utraty krwi - np. podczas miesiączki, niewłaściwego wchłaniania witaminy B12, zaburzeń pracy jelit, czy podczas ciąży). Zazwyczaj stosuje się wówczas leczenie w postaci dodatkowej suplementacji i zmiany diety na taką, która dostarcza organizmowi dużo żelaza. Istnieje też kilka naturalnych, ziołowych sposobów, które korzystnie wpłyną na produkcję czerwonych krwinek.
Co drugi dzień weź po łyżeczce kwiatu głogu, owocu dzikiej róży i liści czarnej porzeczki, zalej 0,5 l zimnej wody. Odstaw na kilka godzin, zagotuj, odcedź i wypij.
Co drugi dzień weź po łyżeczce ziela tysiącznika, bobrka trójlistnego i szczyptę piołunu, zalej 0,5 l zimnej wody. Odstaw na noc, rano zagotuj. Podziel na 2 porcje. Jedną wypij rano, drugą wieczorem.
Jedz dużo kaszy jaglanej i jęczmiennej, buraki gotowane z olejem kukurydzianym lub dyniowym, marchew z kozieradką, seler, fasolę, soczewicę, kapustę, biały ser, rodzynki, orzechy laskowe.
Pij sok z marchwi i herbatki z pokrzywy. Raz dziennie łyżeczkę oleju lnianego. Od wiosny do jesieni jedz sałatkę z pokrzyw (zimą – pij napary).
Pij także soki z marchwi, kompoty z suszonych owoców, soki z żurawiny i aronii. Unikaj octu i wszelkich marynat, konserwantów, mocnych alkoholi.