Reklama

Reklama

Jak odżywiają się Polacy?

Związek pomiędzy zbilansowaną dietą, a stanem zdrowia populacji jest znaczący - wiemy to z licznych badań naukowych. Nieprawidłowa dieta może być przyczyną ok. 80 jednostek chorobowych. Jednocześnie dane CBOS wskazują, że około 80 proc. obywateli naszego kraju jest przekonanych, iż odżywia się zdrowo. W rzeczywistości sytuacja wcale nie wygląda jednak tak dobrze.

Jak wynika z danych zebranych przez CBOS, nawyki żywieniowe Polaków są dość konserwatywne i utrwalone. Od kilkunastu lat niemal nie zmienia się skala, jak i regularność spożywania podstawowych posiłków. Większość dorosłych jada minimum trzy posiłki w ciągu dnia, w tym codzienny obiad i śniadanie, przy czym główny ciepły posiłek spożywany jest w najczęściej w domu. 

Reklama

Ankietowani na ogół oceniają swoje posiłki jako podobne do tych spożywanych przez swoich rodziców - to od starszych pokoleń czerpiemy najczęściej nawyki, które potem wdrażamy w dorosłe życie. Mimo iż świadomość dotycząca zdrowego, racjonalnego odżywiania w naszym kraju, na przestrzeni kilkunastu lat znacząco się poprawiła, niestety spora część społeczeństwa nie umie odróżnić żywności wartościowej od tej szkodliwej. Brak dostatecznej wiedzy o konsekwencjach płynących z toksycznego modelu odżywiania sprawia, że złe nawyki przekazujemy też często dzieciom.

Czego jemy za dużo, a czego za mało?

Dane Głównego Urzędu Statystycznego z 2018 roku wykazały, że przeciętny Polak zjada średnio ok. 0,98 kg cukru miesięcznie. Jednocześnie spożycie sacharozy cechuje tendencja wzrostowa. Według danych po słodycze i ciasta regularnie sięga aż 24 proc. Polaków, a po napoje słodzone - 10 proc. przebadanych. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią zaś, że cukier prosty nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. wartości energetycznej posiłków dostarczanych do organizmu w ciągu każdej doby. Jego źródło to nie tylko białe kryształki czy słodycze. Cukier to również pieczywo, wyroby mięsne, przyprawy oraz dodatki jak ketchup, gotowe sosy itp.

Podobnie jest w przypadku soli - jej spożycie w Polsce nie należy do tych nacechowanych umiarem. Jak donosi Instytut Żywności i Żywienia, statystyczny Polak spożywa 11,5 g soli na dobę, z czego aż 7 g zjadamy w postaci soli kuchennej, reszta natomiast pochodzi z innych produktów. Zalecenia Instytutu oraz Światowej Organizacji Zdrowia jednoznacznie dowodzą, że soli w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo, bowiem rekomendowana dzienna dawka to 5 g na dobę.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje