Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości i wpływ na organizm
Na temat zalet regularnego stosowania octu jabłkowego słyszy się wiele. Produkt kojarzony jest jako naturalny środek wspomagający odchudzanie, coraz więcej osób sięga po niego, by uregulować poziom glukozy we krwi. Choć to dopiero początek długiej listy jego dobroczynnych właściwości, picie octu jabłkowego rządzi się swoimi prawami. Błędy w domowej kuracji mogą skutkować przykrymi dolegliwościami. Dowiedz się, jak pić ocet jabłkowy, by w pełni wykorzystać jego walory bez narażania się na efekty uboczne.
Pozytywny wpływ octu jabłkowego na organizm wynika z obecności w składzie cennych aminokwasów, pektyn oraz związków polifenolowych. Co prawda mniejszy udział mają składniki mineralne i witaminy, ale warto wspomnieć, że w produkcie znajdziemy także potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, wapń, kwas foliowy, kwas askorbinowy oraz witaminy z grupy B (przede wszystkim niacynę, ryboflawinę oraz tiaminę).
Działanie octu jabłkowego przekłada się na:
- regulowanie poziomu glukozy we krwi,
- zmniejszanie poziomu złego cholesterolu,
- wzmacnianie serca,
- wsparcie profilaktyki miażdżycy,
- eliminowanie chorobotwórczych bakterii, co jest kluczowe dla układu odpornościowego,
- zapobieganie zaparciom,
- łagodzenie objawów zgagi i refluksu,
- pomoc w odchudzaniu poprzez utrzymywanie uczucia sytości - ocet zmniejsza ochotę na słodycze, przyspiesza przemianę materii.
Dla niektórych osób początki przygody z octem jabłkowym nie są łatwe. Wszystko przez jego wyrazisty kwaśny smak oraz intensywny zapach, w których trudno znaleźć słodycz kojarzoną z jabłkami w surowej formie. Jednak warto dać mu szansę, tym bardziej że istnieją sposoby, dzięki którym proces przyzwyczajania się do jego walorów będzie mniej uciążliwy. Do mikstury dodać można odrobinę miodu lub przypraw (np. kardamonu). Ocet jabłkowy można połączyć z sokiem, a także dodać do owocowego lub owocowo-warzywnego koktajlu.
Najważniejszą zasadą związaną z prawidłowym piciem octu jabłkowego jest to, że nie należy spożywać go bez rozcieńczenia. Kwaśny odczyn może wywołać podrażnienia przełyku i żołądka, a także uszkodzić szkliwo zębów. Z tych powodów zaleca się wymieszać go z przegotowaną wodą. Na początek użyjmy jednej łyżki octu jabłkowego na szklankę płynu. Z czasem porcję octu można zwiększyć, lecz nie należy przekraczać spożywania dwóch łyżek stołowych w ciągu dnia.
Najlepsze efekty uzyskamy poprzez stosowanie octu z samego rana. Rozcieńczony w szklance wody wypijajmy na czczo - 20 minut przed planowanym posiłkiem. Można również stosować go przed obiadem, zachowując podobny odstęp czasowy.
Regularne spożywanie wiąże się z szeregiem korzyści dla ludzkiego organizmu. Podstawowym warunkiem jest jednak trzymanie się wytycznych związanych z nieprzekraczaniem dziennej zalecanej dawki octu jabłkowego. Ważna jest również pora przyjęcia naturalnego specyfiku. W tej dziedzinie mamy dość dużą dowolność. Unikać trzeba jedynie picia octu w godzinach wieczornych - bezpośrednio przed snem. Brak późniejszego posiłku i neutralizacji działania kwasu zawartego w occie może doprowadzić do podrażnienia przełyku i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Jeśli zmagamy się z problemami żołądkowymi, rozpoczęcie naturalnej kuracji octem lepiej jest skonsultować z lekarzem. Samowolka w tej dziedzinie może doprowadzić do nasilenia się bolesnych objawów i pogłębić stan chorobowy.
Uważać muszą osoby, które przyjmują leki na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ocet jabłkowy w połączeniu z leczeniem farmakologicznym może przyczynić się do hipoglikemii.
Polecamy:
Wpływ ogrzewania na zdrowie
Szałwia lekarska i jej działanie. Co trzeba o niej wiedzieć?
Czego nie jeść na pusty żołądek?