Reklama

Jak pokonać przeziębienia i grypę? Ziołowe kuracje

Jesienią i zimą grypa atakuje nas ze zdwojoną siłą. Bardzo często pojawia się nagle i powoduje, że musimy położyć się do łóżka. Zwykle towarzyszy jej wysoka gorączka, uciążliwy katar i kaszel oraz dokuczliwe bóle mięśniowe. Aby uniknąć niechcianych infekcji wirusowych, musimy odpowiednio wzmocnić swój organizm i regularnie stymulować pracę całego układu immunologicznego. Kluczem do sukcesu są odpowiednio zbilansowana dieta i lecznicze, ziołowe kuracje. Podpowiadamy, jakie metody walki z grypą stosowała święta Hildegarda oraz ojciec Klimuszko.

Jak chronić się przed grypą? Zalecenia św. Hildegardy

Święta Hildegarda z Bingen - dwunastowieczna uczona benedyktynka, której wskazówki dotyczące zwalczania chorób naturalnymi metodami i zdrowego odżywiania do dziś cieszą się ogromną popularnością i znajdują zastosowanie w praktyce - zalecała chronić się przed grypą, wzmacniając odporność specjalną, ziołową mieszanką na bazie pelargonii szlachetnej. Ten naturalny środek w pełni naturalnie i przy tym skutecznie zabezpiecza nas przed rozwojem infekcji wirusowych.

Jak przygotować mieszankę św. Hildegardy?

Potrzebne składniki:

Reklama

* 20 g sproszkowanej pelargonii szlachetnej,

* 10 g sproszkowanego korzenia bertramu,

* 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej.

Wszystkie składniki mieszanki (dostaniemy je w sklepach zielarskich) starannie łączymy i stosujemy - w zależności od objawów i potrzeb organizmu - na kilka sposobów:

Mieszankę św. Hildegardy możemy wdychać

Gdy zaobserwujemy, że dopada nas infekcja, czyli przy wywołanych katarem pierwszych kichnięciach, powinniśmy zacząć wdychać aromat mieszanki świętej Hildegardy. "Ziołowy zabieg" należy powtarzać co najmniej kilka razy dziennie. Im wcześniej rozpoczniemy terapię, tym dla nas lepiej.

Mieszanka św. Hildegardy jako dodatek do chleba

Jeśli dopadnie nas towarzyszący grypie ból głowy, powinniśmy zjeść kromkę chleba posypaną trzema szczyptami mieszanki na bazie pelargonii szlachetnej oraz szczyptą soli.

Mieszanka św. Hildegardy jako dodatek do wina

Leczniczą moc można również uzyskać, zalewając łyżeczkę mieszanki na bazie szlachetnej pelargonii winem i podgrzewając miksturę przez trzy minuty. Mieszankę należy pić ciepłą małymi łykami. Napój pomoże przy uciążliwych dolegliwościach towarzyszących infekcjom i grypie, takich jak ból głowy, ból gardła, chrypka czy kaszel.

Ziołowa mieszanka na grypę ojca Klimuszki

Ojciec Klimuszko często powtarzał, że "przyroda nas żywi, uczy, leczy, koi, kocha i raduje”. W swoich roślinnych terapiach wykorzystywał przede wszystkim kompozycje ziół. Jego zdaniem dawały one znacznie lepsze rezultaty niż napary na bazie jednego gatunku rośliny. Receptury ojca Klimuszki są wykorzystywane po dziś dzień i cieszą się ogromną popularnością. Franciszkanin zdradził również swój sposób na walkę z infekcjami czy grypą połączoną z wysoką gorączką i uciążliwym kaszlem. Zalecał pić w tym celu leczniczą mieszankę na bazie dziewięciu ziół.

Jak zrobić mieszankę na grypę?

Potrzebne składniki:

* 50 g kwiatu bzu czarnego

* 50 g kwiatostanu lipy

* 50 g kwiatu słonecznika

* 50 g kwiatów wiązówki

* 50 g liści mącznicy

* 50 korzenia arcydzięgla

* 50 g korzenia lubczyku

* 50 g owoców maliny

* 50 g owoców głogu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki starannie mieszamy, zamykamy w ciemnym, szklanym pojemniku, a potem parzymy, zalewając łyżkę ziół szklanką wody. Przy terapii ziołami należy pamiętać o systematyczności. Napar należy pić trzy razy dziennie przed posiłkami - aż do momentu ustąpienia objawów. Odpowiednie łączenie ziół to klucz do sukcesu. Im lepsza kompozycja, tym większa moc działania i skuteczność.

Jak wzmocnić odporność dzięki szałwii?

Na wzmocnienie odporności i przeziębienie ojciec Klimuszko zalecał także mieszanki na bazie szałwii. Roślina ta wykazuje silne działanie przeciwpotne, ściągające i antyseptyczne, dlatego jest skutecznym lekiem na wszelkie infekcje jamy ustnej, takie jak afty, pleśniawki i owrzodzenia, a także bóle gardła. W postaci inhalacji odkaża drogi oddechowe.

Jak obniżyć gorączkę dzięki korze wierzby?

W walce z gorączką ojciec Klimuszko stosował korę wierzby. Zawiera ona naturalny kwas acetylosalicylowy, dzięki czemu wykazuje działanie podobne do aspiryny. Jednak w przeciwieństwie do niej może być stosowana przez rekonwalescentów, osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i chorych z dolegliwościami gastrycznymi.

Aby przyrządzić napar z kory wierzby, należy czubatą łyżkę kory zalać szklanką wody i zostawić pod przykryciem na 15 min.

W przypadku przeziębień, bólów stawów i problemów ze strony przewodu pokarmowego warto go pić 2-3 razy dziennie. Działanie kory wierzby zostanie spotęgowane, gdy połączymy ją z owocami maliny lub dzikiej róży.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: infekcja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy