Jak przetrwać grypę żołądkową
Każdy wie, że bóle brzucha i nudności ukoi mięta czy herbatka z rumianku. Ale na tym twój arsenał wcale się nie kończy!
Choroba zwana grypą żołądkową jest infekcją wywoływaną przez wirusy. Po wtargnięciu do układu pokarmowego wywołują stan zapalny żołądka i jelit. Zależnie od ich rodzaju i tego, który fragment układu pokarmowego masz słabszy, możesz mieć więcej objawów ze strony żołądka albo ze strony jelit - lub oba zestawy.
Dolegliwości żołądkowe
Objawy żołądkowe to zazwyczaj silne i bolesne skurcze, mdłości i wymioty - często wielokrotne i gwałtowne. W ostrej fazie choroby wszystko, co weźmiesz do ust, wyląduje z powrotem w misce - nawet kropla wody. Możesz próbować z tym walczyć, ale jeśli będziesz wszystko zwracać, odpuść na kilka godzin.
Niektórzy lekarze zalecają popijanie małych ilości odgazowanej coli. Napój ten zawiera kwas fosforowy, który zabija wirusy. Mogą pomóc gorzkie płyny, np. odgazowany tonik - zawarta w nim chinina działa ściągająco na ścianki żołądka.
Pamiętaj: pij małymi łyczkami, po jednym na raz, by nie pobudzić żołądka do wymiotów. Jeśli nic się nie dzieje, po kwadransie weź drugi łyk. Masz ziołową nalewkę? Możesz pół kieliszka wmieszać w szklankę toniku lub wody i popijać łyczkami. Najlepiej działa nalewka orzechowa, ale typu Jagermeister też może być.
Mdłości łagodzi imbir, działa przeciwzapalnie na śluzówkę żołądka. Zetrzyj ok. 1 cm obranego korzenia, zalej szklanką wrzątku (możesz dorzucić torebkę ziołowej herbaty). Zaparzaj 5 minut. Popijaj ciepły napój - ciepło działa rozluźniająco na żołądek, łagodzi skurcze.
Dolegliwości jelitowe
Dolegliwości ze strony jelit to wodnista biegunka, połączona z bolesnymi skurczami w dole brzucha. Jej napady są gwałtowne. Zmuszają do natychmiastowej, często długiej, wizyty w toalecie. Najważniejszą rzeczą jest zażycie suplementu zawierającego tzw. "dobre bakterie". Stanowią one część naszej naturalnej armii obronnej. Jeśli w jelitach znajdzie się ich wystarczająco dużo, będą zwalczać wirusa i ograniczać jego namnażanie się.
Wybierz preparat z więcej niż jednym szczepem dobroczynnych bakterii. I zażywaj go przynajmniej dwa razy dziennie. Źródłem dobrych bakterii są też zsiadłe mleko, kefir i jogurt naturalny - spożywaj je w małych porcjach, kilka razy dziennie.
Biegunka odwadnia, dlatego dużo pij. Najlepiej napary miętowe i rumiankowe. Dobra jest przegotowana woda i herbatka z koprem włoskim (działa tonizująco na jelita i niweluje gazy). Soki owocowe zawierają kwasy mogące podrażnić jelita i nasilać biegunkę. Nie pomogą uzupełnić straconych minerałów. Zrobią to preparaty elektrolitowe z apteki lub napoje izotoniczne dla sportowców.
Dieta BRAT
Jest najlepsza dla wychodzących z grypy żołądkowej. Przez dzień zalecany jest post, by brzuch odpoczął, ale później wracamy do jedzenia. BRAT to skrót od angielskich słów: banana (banan), rice (ryż), apple (jabłko), toast (tost). Można też jeść mało słodkie biszkopty. Te pokarmy są łagodne dla żołądka, a do tego mają niewiele błonnika, który mógłby ponowić biegunkę.
Czego nie jeść? Potraw tłustych i smażonych, pozostałych owoców i surowych warzyw. Odstaw bogate źródła białka, takie jak ryby i wszelkie mięsa. Nie pij alkoholu i kawy, napojów bardzo zimnych i bardzo gorących.
Dobre, bo gotowane
Wymioty zwykle mijają mniej więcej po dwóch dniach, biegunka maksymalnie w ciągu tygodnia. U osób o słabszej odporności choroba może się jednak ciągnąć nawet do 10 dni. Ryż najlepiej jeść rozgotowany, jabłka ugotowane lub upieczone. Nie zaszkodzą rozgotowane ziemniaki oraz płatki owsiane. Można też popijać wywar warzywny lub nietłusty rosół.