Jak rozpoznać obecność pasożytów?
Choroby pasożytnicze występują w naszym kraju coraz rzadziej. Wszystko dzięki wysokim standardom produkcji i przetwarzania żywności, kontrolom sanitarnym i przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Dlatego objawy takie jak bóle brzucha i głowy, brak apetytu, apatia, zmęczenie czy wypadanie włosów rzadko kojarzymy z obecnością pasożytów. Tymczasem zakażenie tasiemcem, lamblią czy włośniem błyskawicznie wyniszcza cały organizm. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że rocznie na całym świecie choroby pasożytnicze zabijają aż 14 milionów osób. Jak można zarazić się pasożytem? Jakie objawy wskazują na obecność pasożytów w naszym ciele?
Częstą przyczyną chorób pasożytniczych jest brak higieny, np. niemycie rąk po skorzystaniu z toalety. Czynnikiem ryzyka jest też kontakt z chorym zwierzęciem (np. nieodrobaczonym psem czy kotem). Jednak największym zagrożeniem jest spożywanie surowego mięsa czy ryb, a także ich nieprawidłowa obróbka termiczna (jedzenie niedogotowanych czy niedopieczonych mięs). Pasożyty mogą też znajdować się na owocach leśnych – pod żadnym pozorem nie powinno się ich jeść przed umyciem. O zarażenie się pasożytem jest też łatwiej w krajach słabo rozwiniętych – podróżując do nich, wystarczy zjeść coś nieumytymi rękami lub napić się wody z nieznanego źródła, by narazić się na zachorowanie.
Choroby pasożytnicze dają różnorodne objawy – większość z nich bagatelizujemy lub kojarzymy z innymi schorzeniami. Do najbardziej charakterystycznych symptomów zalicza się nawracające biegunki i bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie, brak apetytu lub ciągły głód, nagły spadek wagi lub przytycie, a także osłabienie odporności i podenerwowanie. Wielu pacjentów skarży się również na zmiany na skórze (pokrzywka, świąd, opuchlizna powiek oczu), bóle głowy, mięśni i stawów. W badaniach diagnostycznych uwagę powinna zwrócić powiększona wątroba i śledziona.
Wsparciem w leczeniu chorób pasożytniczych mogą być mieszanki ziołowe o właściwościach moczopędnych i żółciopędnych. Wzmacniają one układ pokarmowy i odciążają wątrobę. Najskuteczniejsze rośliny, z których warto przygotowywać napary, to mniszek lekarski, łopian, dziurawiec, skrzyp polny, wrotycz i piołun. Pomocny może być też czosnek nazywany naturalnym antybiotykiem – niszczy nie tylko bakterie, ale też grzyby i niektóre pasożyty. Polecaną mieszanką jest sok z ząbków czosnku zmieszany z wodą z kiszonych ogórków. Leczenie naturalne powinno być jednak jedynie wsparciem w trakcie stosowania środków farmakologicznych i zawsze należy je skonsultować z lekarzem.