Reklama

Jak się hartować?

Oto kilka prostych nawyków, dzięki którym nabierzesz odporności przed sezonem jesienno-zimowym.

Odporność wzmocni wysokoenergetyczna dieta: pełnoziarnisty ryż, kasze, brązowe makarony. Codziennie jedz też pół kilo surowych owoców i warzyw gotowanych na parze.

Cenne w okresie jesiennym są cytrusy, z jarzyn – kiszona kapusta, natka pietruszki, marchew, seler, dynia, por, czosnek, cebula.

Do przegryzania – orzechy, pestki słonecznika i dyni, suszone owoce. Ogranicz tłuszcze zwierzęce, spożywaj więcej roślinnych. Ryby – co 3 dni, mięso – 2 razy na tydzień.

Codzienna 2-minutowa kąpiel stóp w wodzie o temp. 15–18°C wywołuje odruchową reakcję naczyń krwionośnych gardła. Taki „trening” sprawia, że z czasem stają się one odporniejsze na zimno.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy