Jak stosować miód z kurkumą?
Miód i kurkuma to jedne z najzdrowszych produktów świata. Wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Zawierają mnóstwo substancji bioaktywnych, które wzmacniają serce, pomagają zregenerować wątrobę i wspierają układ oddechowy. Połączenie miodu z kurkumą przynosi jeszcze lepsze efekty – w ten sposób zyskujemy naturalny „antybiotyk” do walki z infekcjami. Mikstura nie tylko wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie, ale też dodaje energii i ułatwia odchudzanie. Sprawdź, jakie właściwości wykazuje miód z kurkumą i w jaki sposób go stosować.
Miód z kurkumą nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ta mieszanka wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji, które wykazują zbawienny wpływ na nasz organizm. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy, wspierają pracę wątroby i ułatwiają jej regenerację. Miód z kurkumą jest też skuteczny w walce z bakterią H. pylori odpowiedzialną za wrzody żołądka i dwunastnicy. Mieszanka łagodzi dokuczliwe objawy problemów trawiennych (zgagę, wzdęcia) i pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ułatwia też odchudzanie, a jednocześnie poprawia nastrój i koncentrację, stymuluje mózg i dodaje energii. Nie tylko przyspiesza zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych, ale też przed nimi chroni – wzmacnia układ odpornościowy.
Miód z kurkumą warto stosować, gdy dopadnie nas przeziębienie, grypa czy zapalenie gardła lub oskrzeli. Miksturę można też spożywać profilaktycznie, by wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcjami w okresie jesienno-zimowym. Jej przygotowanie jest banalnie proste – do niewielkiego słoika wystarczy wlać jedną trzecią szklanki naturalnego miodu (np. akacjowego lub lipowego) i dodać jedną łyżkę kurkumy w proszku. Po dokładnym wymieszaniu słoik należy zakręcić i odstawić na całą noc w ciemne miejsce.
Profilaktycznie miksturę można spożywać trzy razy w tygodniu po łyżeczce. Najlepiej nie połykać jej od razu, ale poczekać, aż stopniowo rozpuści się w ustach. W przypadku infekcji miód i kurkumę warto stosować już od wystąpienia pierwszych objawów. Pierwszego dnia powinno się spożywać łyżkę stołową mieszanki 3-4 razy dziennie, w kolejnych dniach można zmniejszać dawkę do połowy łyżki trzy razy dziennie.