Jak wzmocnić odporność?
Chorowanie to coś, czego nie chcemy, na co nie mamy czasu, czego nie planujemy i co zawsze pojawia się nie w porę. Nawet jeśli stosujemy zdrową dietę, grypa czy przeziębienie mogą nas dopaść bez ostrzeżenia. Jesteśmy wystawieni na kontakt z milionami wirusów i bakterii każdego dnia. Zdrowy układ immunologiczny jest w stanie walczyć z ciągłym naporem bakterii i wirusów i jest to nasza naturalna ochrona przed chorobami. Naukowcy przebadali pokarmy, suplementy i styl życia, jakie mogą zwiększyć ilość białych komórek krwi w naszym organizmie, które są odpowiedzialne za zwalczanie chorób.
Łagodzi objawy grypy i przeziębienia i może im przeciwdziałać. Dzieje się tak dzięki zawartości komórek odpornościowych NK i T gamma – delta. Czosnek można jeść osobno lub też dodawać do wielu potraw.
Korzeń traganka
Wzmacniacz odporności, który również zwalcza wirusy. Zawiera bogactwo flawonoidów i aminokwasów, zwiększa aktywność komórek T i przeciwdziała infekcjom dróg oddechowych. Zaleca się spożywanie go w formie herbaty lub ekstraktu.
Żelazo
Ważny dla naszej odporności minerał, który zwalcza procesy zapalne. Wszelkie niedobory żelaza osłabiają nasz system odpornościowy i zwiększają podatność na infekcje bakteryjne. Zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w żelazo, takich jak warzywa, owoce, orzechy czy owoce morza. Ponadto, dużą ilość żelaza zawierają również czerwone mięso, szpinak, buraki, fasola i migdały. Nadmiar tego pierwiastka w organizmie również jest szkodliwy, więc należy podchodzić ostrożnie do suplementacji.
Ma działanie przeciwutleniające, może zwalczyć bakterie salmonelli i gronkowca. Można je stosować świeże lub w formie herbaty czy oleju.
Probiotyki
Wzmocnią układ odpornościowy i sprzyjają rozwojowi zdrowych bakterii. Są naturalnym środkiem likwidującym przykry zapach z ust i problemy gastryczne. Znaleźć je można w jogurtach i kefirach.
Liście oliwne
Mają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Można ich używać do gotowania i sałatek. W kilku badaniach wykazano, że liście oliwne mają wystarczająco silne działanie, by zwalczyć baterie Helicobacter pylori i Staphylococcus aureus.
Doskonałe źródło beta – karotenu, które zwiększa liczbę komórek NK i T.
Ryba i olej z ryby
Zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3, które zmniejszają stan zapalny oraz białka, które oczyszczają organizm.
Witamina C
Przeciwdziała i leczy grypę i przeziębienie oraz inne stany zapalne. Jarmuż, cytryny, ziemniaki, truskawki, jagody i ananas zawierają witaminę C, która stymuluje wzrost komórek i tkanek.
Jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych leków. Nawet niewielka dawka imbiru w ekstrakcie lub herbacie przynosi spodziewane efekty lecznicze. Łagodzi objawy grypy i przeciwdziała bólowi brzucha dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.
Joga
Ćwiczenia stymulują nasz układ odpornościowy. W badaniach klinicznych wykazano, że dzięki nim zwiększa się ilość komórek odpornościowych i zmniejsza się stan zapalny.
Zimne prysznice
Efektywnie zwiększają ilość testosteronu we krwi i wzmacniają odporność.